Skån børnene for tobaksrøg

Vi er blevet meget bevidste om sundhed, og i særlig grad, hvad der ikke er sundt. Mange ting, der var almindelige i vores egen opvækst og kutyme i vores forældres generation, er i dag bandlyst og brændemærket som farligt, uhensigtsmæssigt eller på anden vis socialt uacceptabelt. Det gælder i høj grad vores ryge- og tobaksvaner.

Rygning er bandlyst
For en 30-40 år siden begyndte man at blive bevidst om, hvor skadelige konsekvenser, der er forbundet med rygning. Men før det – altså i vores forældres barndom – var rygning ikke noget man så skævt til. Heller ikke selvom det foregik indendøre og der var børn tilstede. I dag yderst er det yderst sjældent, at tobaksrygning finder sted indenfor. Og slet ikke når der er børn i billedet.

Det kan være svært at stoppe
Selvom du udmærket kender konsekvenserne af rygning, kan det være svært at holde op. Men, hvis du ønsker at skåne dig selv, dine børn og dine øvrige omgivelser for følgerne af passiv rygning og ikke mindst den grimme lugt, kan e-cigaretter måske være løsningen for dig.

E-cigaretter udemærker sig ved, at stimulere din nikotintrang uden brug af røg. Derimod er det intet andet end helt almindelig vanddamp, der kommer ud af e-cigaretten. Det anbefales dog ikke, at de benyttes indendørs i hjem med børn, men når vi ved, at røg sætter sig i tøjet og at du faktisk tager de skadelige stoffer med ind, selvom du har røget udendørs, ja så er e-cigaretten bestemt et fornuftigt alternativ til rygning.

Der foreligger endnu ingen langtidsstudier vedr. brugen af e-cigaretter, så at kalde dem harmløse, er nok at tage munden for fuld. Dog er der flere læger og eksperter der peger på, at mængden af skadelige stoffer i en e-cigaret er så små, at det næsten ikke er værd at nævne. Men e-cigaretter kræver, at du suger damp ned i lungerne, og da vores lunger fra naturens side kun er beregnet til helt almindelig ren luft, er det således kun som alternativ til rygning, at en e-cigaret kan anbefales.

Børn er mere modtagelige for passiv rygning
Der er ingen mennesker, der har godt af passiv rygning, men børn er mere udsatte end voksne. Det skyldes, at børns organer endnu ikke er færdigudviklede, og at det ikke er let for kroppen at færdiggøre sit arbejde, når den forurenes med giftig røg. Derfor er det ikke bare hysteri, når forældre vil skåne deres børn for tobaksrøg.
Undersøgelser viser, at børn der udsættes for passiv rygning har større risiko for at udvikle astma, allergi, bronkitis, mellemørebetændelse og nedsat lungefunktion. I yderste konsekvens øges risikoen endda for vuggedød, der vel nok er noget af det mest grusomme, man kan forestille sig som forælder.

Så, hvis du stadig ryger almindelig tobak, bør du kraftigt overveje alternativer i form af nikotintyggegummi, -plastre eller e-cigaretter. Du kan ringe gratis til stoplinien og få hjælp til et effektivt rygestop.

Mere om: 

Freelanceskribent Rasmus S. Knudsen

Rasmus Knudsen arbejder med kommercielle partnere, hvilket betyder, at der kan være affiliate links eller native content i artiklerne. Familieguidens redaktion går meget op i, at indeholdet af artiklerne giver vores læsere den samme læseværdi, som de øvrige artikler på siden. Brandprofilen har ingen indflydelse på vores øvrige redaktionelle arbejde.