Sådan skaber du en have til børn

De fleste børn elsker at lege og tumle i haven og er nysgerrige og interesserede i at prøve nye ting. Her får du tips til, hvordan du skaber en have, hvor børnene kan være med. 

Så frø

Det er både hyggeligt og sjovt at så sine egne frø og se dem blive til planter og blomster – og det er især sjovt for dine børn at være med til at skabe nyt liv. Det er netop nu, at frøene skal i jorden, så I kan nyde blomster og grønt hele sommeren og sensommeren med. I kan dyrke mange forskellige planter, urter og grøntsager.  Mange frø kan sås direkte i havejorden, mens andre frø helst skal sås i en potte i vindueskarmen og forspire, inden de plantes ud i haven, når jorden er lun og klar.
Gør det f.eks. til en familieudflugt at tage på den nærmeste planteskole eller havecenter og lad børnene vælge deres helt egen favorit fra frøstativerne. Det er også en fantastisk oplevelse at så frø fra f.eks. citroner, æbler, dadler og avocado. Det kan hurtigt blive til små planter, som kan bruges som dekorative potteplanter, eller de kan stå på terrassen og pynte hen over sommeren.

Plant smukke og duftende blomster

Blomster er ikke kun en fryd for øjet. De dufter også vidunderligt, og der er ikke noget som dejlige dufte, der kan få mniderne om sol og sommer frem. Sørg derfor for at have masser af smukke, duftende planter i haven som f.eks. ærteblomster. 

Blomsterkarse er også en herlig sommerblomst, som I kan så allerede i maj og som meget hurtigt begynder sin fantastiske vækst. Efter blomstringen kommer de karakteristiske frø til syne, som I kan samle og gemme dem til næste år. 

Tip: Spis dine blomster
Selvom det ikke er så ofte, at man spiser blomster, så er det både smukt og sommerligt at bruge spiselige blomster i maden. Morgenfruer, Purløgsblomster, Lavendel, Stedmoderblomster og Calendula er bare nogle af de mange spiselige blomster, der kan gøre sommermaden ekstra festlig og fin. Prøv f.eks. at pynte de friskbagte cupcakes med blomster umiddelbart efter, de er blevet toppet med glasur. Eller næste gang du laver isterninger, så prøv at lægge en lille spiselig blomst i hver. På den måde får du de flotteste isterninger lige til at komme i sommerdrinksene eller i kanden med isvand.

Solsikker appellerer til konkurrence - for hvem kan mon dyrke den højeste? Der findes efterhånden et stort udvalg af solsikkesorter, men hvis det handler om at få gigantiske planter, bør du være opmærksom på, om du køber frø af netop den type, der bliver høje. Husk at blomsterne vokser bedst, hvor der er læ, og for at undgå at de høje planter ikke knækker i vinden, kan det være en god idé  at binde dem lidt op.

Dyrk herlige og sprøde grønsager

Det er sjovt for både børn og voksne at kunne hente friske og hjemmedyrkede grøntsager i haven, og faktisk behøver man ikke en egentlig køkkenhave for at dyrke lidt grønt. Selvfølgelig kan man ikke udelukkende være selvforsynende med grøntsager og bær hele sæsonen, men det kan man med krydderurter. Start jeres egen lille have på altanen, terrassen eller i vindueskarmen. Både grøntsager og krydderurter kan nemlig sagtens sniges ind mellem de blomstrende potteplanter.  Hvis du ønsker at dyrke mange forskellige grønsager, kan det dog være fornuftigt at samle dem i en nyttehave.

I kan dyrke mange forskellige slags planter, urter og grøntsager i vindueskarmen, for eksempel:

• Bønnespirer, lucernefrø, karse, basilikum, radiser, rucola, hvidkløver og rødkløver.
• Tagetes, ærteblomster og morgenfruer.
• Græskar, ærter og squash.
• Blomsterkarse og salat.

Hvis I sår direkte i jorden, så vælg for eksempel

• Radiser
• Bønner
• Jordbær
• Gulerødder
• Ærter

Herlige bær

I sommermånederne er det fantastisk at kunne gå på bærjagt efter jordbær, hindbær, stikkelsbær og ribs og spise dem direkte fra buskene. Du finder også masser af vildtvoksende bær mange steder i naturen eller ved stranden. Og er der frugt i rigelige mængder, så lav lidt marmelade sammen med børnene. Det er både sjovt og hyggeligt at tage et glas frem en mørk novemberdag til hjemmebagte boller eller pandekager.

Design jeres egne æbler

Har I et æbletræ i haven, er det ingen sag at sætte sit eget præg på frugterne og skabe jeres helt egne ”designer-æbler” ved at sætte klistermærker på æblerne. Sæt mærket på den side som vender udad, og når æblerne begynder at blive røde, vil det ikke tage farve der, hvor mærket sidder. Inden æblerne skal serveres, piller I mærket af og hokus pokus - motivet vil fremstå i grønt.

Skab hemmelige stier

Det er oplagt at lege gemmeleg i haven, men det er også et hyggeligt sted at gå på opdagelse. Prøv at lave nogle små stier fx i det høje græs eller mellem buskene, som man kan gå rundt på - det kan også lade sig gøre i en lille have. Specielt fint er det, når stierne snor sig lidt. Og danner små gemmesteder.

Skab en bålplads

På de lune og lange sommeraftener har man lyst til at være ude så længe som muligt. Så når mørket begynder at falde på og duggen begynder at falde, er der ikke noget hyggeligere end at tænde et bål, hvor børn og voksne kan sidde og hygge sig mens de laver snobrød og rister marshmallows.  Se her, hvor du let anlægger en bålplads.

Byg et levende hus

Det er både nemt og sjovt at arbejde med pil i haven, og en hule i levende pil er et alle tiders legehus. Det er forholdsvist nemt og billigt, og den falder mere og mere naturligt ind i havens grønne miljø. Pilehytten er ikke kun en dejlig legeplads for børnene. Hvis den er stor nok, kan hele familien få glæde af den. Hvis I sætter grenene i jorden nu, vil der om ikke så længe komme blade på, og hytten vil blive helt grøn. Pilehytten kan holde i årevis og er skøn at lege i.