Varig vægttabt med plads til sjov

Hvad er din plan for at slippe af med de ekstra kilo på sidebenene nu, hvor januarkuren måske er gået i vasken? Leve af æblecider en måned? Sætte en hængelås på køleskabet? Droppe rødvinen og smøret på brødet? Lad være med det! Det sundeste, og i længden mest effektive, er at fortsætte med at spise og drikke det, du elsker – men med måde.
For din plan vil ikke holde i længden, hvis du skal undvære det, som du holder aller mest af og samtidig tvinge dig selv ud i motionsprogrammer, som du kun gennemfører med sammenbidte tænder.


Så her får du nogle gode tips til, hvordan du, uden at skulle undvære det du mest elsker, kan tabe overflødige kilo på en rar og varig måde:

1. Tilfredsstil din trang
Hvis du virkelig har lyst til en chokoladebrownie - så snup en. For har du først sat dig for, at det du elsker og nyder mest er forbudt, vil du længes så meget efter det, at du formentligt vil forgribe dig på alt muligt andet for at kompensere for det forbudte. Med andre ord, hvis du ikke tillader dig selv din elskede chokoladebrownie, så forgriber du dig måske i stedet på tre stykker smørrebrød i stedet, hvilket alt i alt indeholder samme mængde kalorier – og bagefter har stadig lyst til en chokoladebrownie! Havde du i stedet nydt din brownie og havde fået tilfredsstillet din længsel, havde du formentligt endt op med at indtage færre kalorier.

2. Mærk efter
Tip nummer to, og du er stadig med! Ja, det hjælper når man må spise, hvad man har lyst til, ikke?
Tip nummer 2 handler om at mærke efter. Bemærk om du spiser så langsomt, at du med et par bidders mellemrum, kan nå at spørge dig selv ”Nyder jeg det?” Og spiser du også langsomt nok til at føle efter og besvare spørgsmålet? Hvis ikke, så sæt farten ned. Når du har spist en lille portion af din mad, så stil dig selv spørgsmålet igen.
Når du gennem måltidet konfronterer dig selv med spørgsmålet, vil det øge din opmærksomhed på de signaler kroppen sender dig. Med øget opmærksomhed vil du mærke når din trang er tilfredsstillet.
Og nej! du har ikke fokus på din mad, hvis den indtages foran fjernsynet.

3. Med smør på brødet
Put smør på brødet. Foran dig på bordet har du et herligt brød og smør – og du er sulten. Lad være med at skippe smørret bare fordi det er fedt. Fedt mætter og tilfredsstiller – og smør er skønt! Et stykke brød med smør er med sikkerhed mere tilfredsstillende, en to stykker brød uden.

4. Levn!
Uanset om du spiser ude eller hjemme, så vend dig til at dele portionen på din talerken op. Prøv at nøjes med to tredjedele af, hvad der er på din tallerken, og mærk efter. For på det tidspunkt vil du formentligt føle dig mæt, og faktisk ikke have lyst til at fortsætte. Husk at reglen også gælder, når du spiser på restaurant. Det er restaurantens job at give dig mere mad, end du har brug for så forbered dig på at levne. Det er ikke dårlig opførsel - bare sund fornuft.

5. Flyt maden uden for rækkevidde
Læg afstand til fristelserne. Det er svært at lade være med at spise, hvis der er rester på bordet. Så når du er mæt og tilfredsstillet, så ryd bordet og smid resterne ud. Lad være med at siddende og nippe til resterne. Er du færdig med dit måltid før resten af selskabet, så placer den mad du med størst sandsynlighed kunne finde på at forgribe dig på, så lang væk fra din plads som muligt.

6. Undgå drikkekalorier
Lad være med at drikke kalorierne. Sodavand, frugtjuice, en stor caffè latte er fyldt med kalorier. Så er du frisk på at udskifte de søde drikke med et herligt glas iskoldt vand fra hanen, så er der virkelig kalorier at spare. Synes du drikkevarer skal smage af noget, så tilføj en halv skive citron til drikkevandet, og længes du efter din caffè latte, så tilfredsstil din trang og snup en kop kaffe med minimælk. Drik din rødvin langsomt. Sip, smag og nyd den – og hold dig væk fra øl og spiritus.

7. Alt det skønne grønne
Husk frugt og grøntsager. Væn dig til at spise frugt og grønt ved alle måltider. Frugt og grønt tilfører kroppen så mange gode vitaminer, mineraler, fibre, bidrager til en god mæthedsfornemmelse – og så smager det jo herligt!

8. Motion giver overskud
Rør dig 30 minutter hver dag, for det giver dig øget fysisk og psykisk velvære og overskud i hverdagen.
Forudsætningen for at få rørt sig er ikke at du skal møde op i et fitnesscenter eller investere i dyrt træningstøj. Gennem en aktiv hverdag kan man sagtens opnå 30 minutters bevægelse dagligt. Få dine 30 minutter ved f.eks. at:

 1. lade bilen stå og gå på indkøb
 2. gå en frisk tur i din frokostpause på sammen med en kollega
 3. lade bilen stå og tage cyklen frem og tilbage på arbejde. Hvis du bor langt fra arbejdspladsen, kan du tage bilen noget af vejen. Sæt bilen ved ”bygrænsen” og gå eller tag cyklen resten af vejen
 4. gå eller cykel en aftentur før sengetid
 5. tage trappen frem for elevatoren
 6. stå op, når du taler i telefon
 7. stå af bussen to stop, før du plejer og gå turen i raskt tempo
 8. støvsuge hele huset og vaske et par gulve
 9. foreslå din kollega, at I holder dagens møde som en ”walk and talk”
 10. tage i svømmehallen og svøm 10 gange frem og tilbage i det store bassin
 11. lave havearbejde i 20 minutter
 12. lege med dine børn
 13. fortælle en god kollega om din plan for mere fysisk aktivitet. Så vil vedkommende måske ind i mellem være dig behjælpelig med at huske dig på din plan