Er det allergi eller forkølelse ?

Pollen-allergi eller høfeber er den hyppigste allergisygdom hos børn, men har man ikke set symptomerne tidligere, er det ikke ualmindeligt at forveksle dem med symptomer på en almindelig forkølelse.


Symptomer på allergi
Symptomer som tyndtflydende, vandigt, klart næseflåd, hyppig nysen, tilstoppet næse, kløende næse og øjne der bliver røde, hævede og løber i vand, kan være symptomer på allergi. Hvis barnet har flere af de nævnte symptomer i eller når pollensæsonen starter, kan der være tale om pollen-allergi.
Forkølelsessymptomer varer normalt en uges tid, så fortsætter symptomerne længere tid, kan det være tegn på allergi. Derudover vil sekretet fra næsen i begyndelsen være vandklart, men vil i løbet af kort tid blive tykt og gult, når der er tale om forkølelse, mens næseflåd ved høfeber vil være tyndtflydende og vandigt.

Hvad forårsager høfeber?
Det er pollen fra vindbestøvede træer, græsser og urter som el, hassel, elm, birk, græs og bynke, der fremkalder de allergiske reaktioner. Fælles for planterne er, at de danner store mængder pollen, der spredes med vinden. I foråret er det især pollen fra træerne, der giver høfebersymptomer, mens sommeren er højsæson for græspollen og sensommeren sæson for svampesporer.

Pollensæson
Pollen findes i luften fra starten af marts til slutningen af august. Afhængigt af de meteorologiske forhold kan der dog fra år til år være stor forskel på, hvornår sæsonen for de enkelte pollentyper begynder og slutter. Har vi haft en mild vinter, vil høfebersæsonen starte tidligt. Efter strenge og lange vintre vil høfebersæsonen starte senere. De tidligste løvtræspollen kommer allerede i årets første måneder, men birken spreder flest pollen i slutningen af april og det meste af maj.

Behandling
Allergimedicin mod høfeber kan købes i håndkøb. Nogle få midler er på recept. Hvis barnet er mest generet i øjnene anvendes øjendråber. Er næsen generet, anvendes næsespray. Hvis dråber og spray ikke er tilstrækkelig effektive, suppleres med antihistaminer i form af piller eller mikstur.

Dagens pollenvarsel
De højeste pollental ses på dage med høj temperatur, solskin og let brise. Når det regner, bliver pollentallet derimod lavt, fordi regnen skyller pollen til jorden og forhindrer blomsterne i at udsende flere pollen. Desuden varierer pollentallet døgnet igennem, og derfor skal man være ekstra opmærksom på bynkepollen om formiddagen, mens birk og græs topper om eftermiddagen.

Gode råd, som kan lindre symptomerne
● Lyt til dagens pollental og dagens pollenvarsel. 
● Luft ud om morgenen eller om aftenen, da der kun er få pollen i luften på disse tidspunkter.
● Pollen kan sætte sig i lufttørret tøj. Brug hellere tørretumbler.
● Gør grundig rent en gang om ugen. Så fjerner du de pollen, der sidder i støvet.
● Sørg for at barnet er velbehandlet når det færdes udenfor. Jo mere barnet leger og anstrenger sig udendørs, jo mere pollenforurenet luft trækker barnet ned i lungerne.
● Tag ikke grene og planter med ind i boligen.
● Hunde og katte kan tage pollen med ind i boligen. Pollenkornene hænger fast i pelsen efter en tur på græsplænen eller i skoven.
● Vask eller skyl barnets hår inden sengetid, så barnet ikke får pollen med i seng
● Brug pollenfilter i bilen og hold vinduer og soltag lukket.
● Skylning af øjne og/eller næse med isotonisk saltvand kan have en lindrende effekt. Det virker ikke på den allergiske reaktion, men kan være en god hjælp sammen med medicinsk behandling af høfeber. Du kan købe isotonisk saltvand på apoteket.
● Husk at medbringe barnets medicin og sørg for at institutionen er orienteret og har medicin liggende.