Effektiv rengøring med omtanke

Vil du gøre rent med omtanke for miljø og sundhed, så hold igen med rengøringsmidlerne, brug så lidt som muligt og vælg samtidig de mindst miljøbelastende, klorholdige og antibakterielle midler. Arbejdet kan oftest klares med mindre belastende produkter som f.eks. sæbespåner. Vælg uparfumerede rengøringsmidler mærket med det nordiske miljømærke Svanen eller det europæiske miljømærke Blomsten.

BLEGNING & DESINFICERING
Klor er skidt for miljøet. I stedet for at anvende klorholdige produkter kan man anvende brintoverilte eller natriumpercarbonat til blegning - og miljømærkede rengøringsmidler til rengøring.

RENGØRING AF SPEJLE & VINDUER
Brug varmt vand og en gummiskraber til vask af vinduer. Tilsæt evt. en dråbe opvaskemiddel og lidt husholdningssprit. Det er nemmest at vaske ruderne med en svamp, skrabe vandet af med en gummiskraber, og til sidst tørre kanterne med vaskeskind eller køkkenrulle. Fastsiddende snavs og malingrester opblødes med vand og universalrengøringsmiddel, og skrabes af med en plastspartel eller barberblad.

PLETTER
Pletter af f.eks. kaffe, rødvin eller fedtstof går nemmere af i vask, hvis de forbehandles: Kom ufarvet opvaskemiddel på pletten. Lad vaskemidlet trække i mindst fire timer og vask derefter i vaskemaskinen. Natriumpercarbonat er også en effektiv pletfjerner til hvide og farveægte tekstiler.

RENGØRING AF GULVE

 1. Bonet gulv
  ​Et bonet gulv tåler ikke våd rengøring, men kan poleres med en tør klud eller med bonemaskine.
   
 2. Fliser og lakerede gulve
  Brug universal rengøringsmiddel til mere snavsede overflader, samt fliser, rustfrit stål, lakerede gulve m.m.
   
 3. Linoleum, ludbehandlet trægulve og ubehandlede trægulve
  Vask med sæbespåner - 2 dl til 10 liter vand
   

RENGØRING AF KØKKEN
De fleste ting i køkkenet kan gøres rene med universalrengøringsmiddel. Hvis overfladerne er meget fedtede, er almindeligt opvaskemiddel muligvis mere effektivt.

 1. Rengøring af ovn
  Smør et lag brun sæbe på ovnens inderflader. Lad ovnen varme op til 90°C, og lad den stå ved temperaturen i ca. 30 min. Vask grundigt af med rent vand. Husk at brun sæbe kun må bruges til ovne, der ikke er selvrensende.
  Fastbrændte madrester på kogeplader og stålkanter fjernes med en skuresvamp. Emaljen kan ridses af grove skuresvampe eller skuremidler.
  På glaskeramiske kogeplader fjernes fastbrændte madrester med en glasskraber. Sukkerholdige madrester skal tørres af med det samme, da sukker kan ætse små huller i pladen.
   
 2. Rengøring af bageplader
  Smør bagepladerne ind i brun sæbe og læg pladerne i en sort sæk. Luk sækken helt til og lad det trække natten over. Herefter skylles pladerne i lunkent vand.
   
 3. Karafler & glasvaser
  Kalkrande eller misfarvninger fjernes med en blanding af 1 spsk. eddike og 3 spsk. groft salt. Ryst blandingen rundt i karaflen, lad den stå en halv times tid, ryst igen osv. til karaflen er ren.
   
 4. Spækbræt
  Vask brættet grundigt i en blanding af varmt vand, opvaskemiddel og 1 dl. eddike. Det fjerner stærk lugt af f.eks. løg og fisk. Held kogende vand over spækbrættet, efter det er gjort rent.
   
 5. Fryser & køleskab
  Når rimlaget er ca. ½ cm tykt, skrabes det af med en isskraber. 1-2 gange årligt slukkes og afrimes fryseren, hvorefter den vaskes af med opvaskemiddel eller universalrengøringsmiddel. Ved dårlig lugt i køleskabet kan man efter grundig rengøring tørre fladerne over med yoghurt. Lad yoghurten virke ½ døgns tid og vask køleskabet grundig.

 

RENGØRING AF BADEVÆRELSE

 1. Kalk
  Citronsyre eller eddike kan fjerne kalk fra håndvask, wc-kumme, rustfrit stål, plast og kan også bruges til afkalkning af elkedel og kaffemaskine. Husk at syre kan skade emaljerede overflader, terrazzo, marmor og nogle vandhaner, samt fugerne mellem fliser - og bør derfor ikke bruges til afkalkning af disse. Skyl gulv og væg med rent vand inden afkalkning, derved mætter du fugerne, så de ikke opsuger syren. Ved vanskelige kalkbelægninger kan du lægge nogle lag toiletpapir på kalken, og hælde eddikesyre på. Papiret "holder på" syren, så den får tid at virke. Husk at bruge handsker når du bruger syre, da syre kan ætse.
   
 2. Uglaserede klinker, natursten, terrazzo, skifer- og marmor
  Vask uglaserede klinker, linoleum, natursten, terrazzo og ludbehandlet træ med sæbespåner. Brug 2 dl. til 10 liter vand. For at undgå at gulvet bliver fedtet og glat af for megen sæbe, kan der af og til vaskes med universalrengøringsmiddel. Husk at terrazzo ikke tåler afkalkningsmidler, eddike eller andre syrer. Lette kalkbelægninger kan ofte fjernes med en skuresvamp. Kraftige kalkbelægninger må fjernes ved afslibning udført af terrazzofirma.
   
 3. Armaturer & brusere
  De fleste armaturer kan rengøres med eddike. Nogle forkromede armaturer tåler dog ikke eddike. Hvis vandhanestudse og brusehoveder kan skrues af, lægges de ned i eddike til kalken er løsnet. Ellers bindes en plastpose med midlet op om hanen eller bruseren.
   
 4. Afløb
  Stiger der dårlig lugt op fra afløbet, kan problemet som regle klares ved jævnligt at rense rummet under gulvristen med universalrengøringsmiddel. Kan risten ikke fjernes, hældes eventuelt eddikesyre (højst 1 dl) i afløbet. Lad det virke længst muligt, før afløbet bruges igen. Er afløbet stoppet kan det renses med kogende vand og en "svupper".

Beskyt huden med handsker, når du arbejder med rengøringsmidler og vand. Nogle rengøringsmidler kan være hårde ved huden og give udtørring, eksem eller allergi. Vask og tør hænderne efter rengøringen, og gnid dem ind i en mild hudcreme.

PAS PÅ BØRNENE
Opbevar rengøringsmidler udenfor børnenes rækkevidde. Begrænser du mængden af rengøringsmidler, begrænser du også risikoen for børneulykker. Hvert år kommer mellem 300 og 400 små børn på skadestuen, fordi de har spist eller drukket af et rengøringsmiddel.

Kilde: Miljø & Sundhed, "Grøn og skøn på 8 uger" af Sophie Uliano, "Grønne sparetips" af Kuno Bonne