9 sunde tips til 9 måneder

Hvad må man spise, og hvad skal man helst holde sig fra, mens man venter sig? Egentlig er det ikke så indviklet. Her får du 9 punkter, der er nemme at følge og som med garanti sørger for, at du får 9 sunde måneder.

1.
Sørg for at røre dig hver dag - alle kan og må gå, svømme og dyrke sport med lav intensitet. En god form sikrer dig en bedre graviditet og øger sandsynligheden for, at fødslen går lettere. Motion sørger også for, at du ikke bliver overvægtig undervejs, hvilket kan give en kompliceret graviditet. Hvis du er veltrænet, kan du fortsætte med at træne, men hold inde eller sæt tempoet ned, hvis du får gener. Tal evt. med en fitnessinstruktør om din træning. Mange motionscentre og svømmehaller har i dag specielle hold for gravide - også for dem, der ikke har trænet før.

2.
Sørg for at få seks stykker frugt eller grøntsager hver dag. Sats især på de meget grønne græntsager og de røde og gule frugter, da de indeholder vitaminer og mineraler, der er gode byggesten for en baby.

3.
Sørg for at få groft brød og gryn hver dag - gerne rugbrød og gryn. Det er sundt og hjælper også på fordøjelsen.

4.
Drik mindst otte glas vand dagligt. Du har brug for mere vand, når du er gravid, og vand hjælper også på fordøjelsen. Husk, at vand er meget bedre til at slukke tørsten end juice, saft og sodavand.

5.
Drik mindst ½ liter skummet- eller minimælk hver dag eller spis alternativer som youghurt, ost eller andre mejeriprodukter i magre udgaver.

6.
Spis protein i form af kylling, fisk og kød. Sørg for at vælge de magre produkter. Hvis du er vegetar, så spis godt med bælgfrugter og tofu.

7.
Sørg for at få det gode fedt. Det fås fra avocado, nødder og oliven- og rapsolie. Husk, at fedtstoffeerne skal spises med måde. Spis højst det, der der svarer til to spiseskefulde om dagen.

8.
Vær sikker på din sundhed - og spis en multivitaminpille hver dag!

9.
Begræns dit indtag af sukker, salt, fedt, alkohol, kaffe, sodavand, saft, fede upasteuriserede oste, fede og rå fisk, fastfood, cigaretter og medicin.