Derfor er lusemidler ok !

Jeg har i årevis tilbragt lange perioder, time efter time efter time med at kæmme mine tre børn for lus. Da de var små, fandtes der nemlig ingen lusemidler uden insektgifte, så jeg valgte den gammeldags metode med tættekammen, og det er gået fint langt det meste af tiden. Lus kan kæmmes væk – ingen tvivl om det.


Men hvorfor bruge tid på kæmning, når lusebehandling kan gøre jobbet? Nej, vel? Som travle børneforældre er der altså ind imellem tidspunkter, hvor det er OK at vælge nemme løsninger. Det her er efter min mening en af dem.

Der bliver sagt og skrevet meget om lusebekæmpelse – derfor får du lige en gennemgang af de vigtigste punkter.

Først lige faldgruberne:

Undgå insektgifte
Suk. Det er vel 15 år siden, at jeg første gang konstaterede, at apoteket solgte lusebehandling med insektgifte, der ingen virkning havde overhovedet. Og gæt engang – de virker stadig ikke, men man kan faktisk købe dem endnu nogle steder. Det handler om stofferne permethrin og malathion, der virker på lusenes centralnervesystem. Men lusene har for længst udviklet resistens overfor dem, så det eneste du får ud af det, er at du får besværet, lusene overlever og dine børn bliver udsat for de giftige stoffer direkte på huden.

Pas på de alternative metoder
Det er helt utroligt, hvad man kan finde af fantasifulde forslag til, hvordan man ”helt naturligt” kan komme af med sine lus. Fx foreslår de et sted, at man skal blande vaseline, olivenolie og mayonnaise, smøre hår og hovedbund ind i det, og lade det sidde i håret natten over. Velbekomme.

Rosmarin- og tea tree-olie bliver ofte nævnt i forbindelse med kemikaliefri lusebehandling. Jeg mener ikke, der findes nogen videnskabelige undersøgelser, der dokumenterer virkning af det. Men risikoen for at kontakt med stofferne giver allergi og irritation er lige så stor ved naturlige ingredienser som ved andre stoffer, man ofte udsættes for. Derfor er det altså klogt at lade ungerne slippe. Naturlige stoffer kan også give allergi og irritere huden.

Det er ok med silikone
Havde de eksisteret for 10-15 år siden, ville jeg have købt mig fattig i silikonebaserede lusemidler. For man bliver så sindssygt træt af at kæmme lus. Lus lever af at suge blod, og med blodet får de en del væske, som de skal af med igen via overfladen. Hvis den er dækket af silikone, dør lusene.

Intet tyder på, at indholdsstofferne er risikable i forhold til børns sundhed. Ind imellem har der været skrevet om, at den silikonebaserede lusebehandling er skidt for miljøet. Det er selvfølgelig synd, men helt ærligt, i det her tilfælde er det vigtigste for mig at komme hurtigt af med lusene – sorry, ved godt det er frygtelig politisk ukorrekt. Men så vil jeg hellere tage kortere bade og spare mere på plastikposerne.

Lus kan ikke blive resistente overfor silikone
Der hersker stor forvirring i medierne – alle lusemidler tages over én kam, når man taler resistens. Men lus kan ikke blive resistente over for noget der virker mekanisk, altså fx ved at kvæle eller indkapsle dem, om det er tilfældet for silikone. Så hold tungen lige i munden, når nogen udtaler sig – resistensproblematikken gælder kun for kemikalierne, altså produkter med insektgifte eller naturprodukter, hvor virkningen er kemisk. Hvis silikonen ikke virker, er det ikke på grund af resistens. Du kan have brugt det forkert, eller produktet er måske af en dårlig kvalitet.

Kan man forebygge lus ?
Der er forslag til mange forskellige løsninger på behandling af håret, så lusene holder sig helt væk – især på hjemmesider, der sværger til naturprodukter. Der er ikke dokumenteret virkning for nogen af produkterne, og det er tvivlsomt, om de vil blive godkendt, for de skal sidde i hovedbunden på ungerne døgnet rundt, så der er høje krav til sikkerheden.

Jeg kan skrive meget mere om lusebehandling. hvad siger du fx til, at det er alt nok at kæmme to gange om ugen – bare man kæmmer grundigt nok!?
 

Tilføj kommentar

Plain text

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
For at forhindre spam.

Karoline Lawætz

Videnskabsjournalist og forfatter Karoline Lawætz giver dig svar på alt om hudpleje og mærkningsordninger.