Mellemørebetændelse

Mellemørebetændelse skyldes en virus eller en bakterie, som fører til ophobning af væske i mellemøret. Tilstanden forekommer hyppigst hos børn.


Mellemøret er et hulrum mellem trommehinden og høreorganet. En luftkanal mellem mellemøret og næsesvælget sørger under normale omstændigheder for, at mellemøret bliver ventileret, og væske fra mellemøret kan løbe ud i svælget. Det er oftest tilstopning af denne kanal, som er årsagen til mellemørebetændelse. Risikoen for mellemørebetændelse er størst, når luftkanalen er lille eller tilstoppet, som det oftest er tilfældet hos små børn.
Mellemørebetændelse opstår typisk i forbindelse med betændelse i næsehulen eller næsesvælget på grund af for eksempel forkølelse, betændte polypper i næsesvælget, influenza, børnesygdomme eller bihulebetændelse.

Hvad er symptomerne?
● Barnet er utrøsteligt og uroligt pga. smerter. Smerterne skyldes, at betændelsen presser på trommehinden.
● Større børn holder sig for øret pga. af smerter i øret.
● Der kan være midlertidig hørenedsættelse.
● Barnet kan pludselig få høj feber.
● Kaster barnet op, kan det ligeledes skyldes smerter i ørerne.
● Det spæde barn kan være slapt og fraværende.
● Hvis betændelsen ikke bliver behandlet i tide, kan den føre til at trommehinden sprænges. Hvis trommehinden sprænger, kan der komme blodigt materie ud af øret – men dermed forsvinder smerterne.

Diagnose
Diagnosen kan normalt stilles ud fra symptomerne og ved at lægen undersøger øret med en ørekikkert, et såkaldt otoskop. Betændelsen optræder i enten det ene eller begge ører på en gang og giver normalt ikke problemer, hvis den bliver behandlet korrekt.

Behandling
● Mange mellemørebetændelser kan klares ved hjælp af medicin. Ved ørepine ud over to til tre dage behandles ofte med penicillin eller andre typer antibiotika.
● Hvis der er ophobningen af væske i mellemøret, kan punktering af trommehinden foretages som smertelindrende behandling.
● Indlæggelse af et dræn ved gentagne mellemørebetændelser. Drænet bevirker, at i så lang tid det fungerer, vil der være ventilation af mellemøret og afløb af væske fra mellemøret.
● Fjernelse af forstørrede polypper hos børn som har gentagne mellemørebetændelser kan muligvis nedsætte antallet af fornyede tilfælde.
● Svage smertestillende midler er vigtige, da mellemørebetændelse oftest er forbundet med stærke smerter. Giv kun smertestillende midler efter aftale med en lægen.

Sådan kan du hjælpe dit barn
● Næsespray kan bedre luftpassagen i næsen ved samtidig forkølelse.
● Sørg for at barnet ligger med hovedet højt om natten. Læg et par telefonbøger eller A4 mapper under sengebenene i hovedenden.
● Sørg for at barnet får ro, indtil feberen og smerten foretager sig.
● Forsøg at få større børn til at pudse næse – det kan nogle gange lette trykket i mellemøret.
● Giv det rigeligt at drikke.
● Lad barnet ligge med undertrøje/ble, hvis det har feber.
● Hold et lunt lille håndklæde mod barnets øre.
● Undgå at barnet bruger sut bortset fra til trøst og indsovning.
● Husk god håndhygiejne, samt hyppig afvaskning af legetøj.

Husk!
● Rygning i hjemmet øger risikoen for mellemørebetændelse betydeligt.

Hvis det er muligt, bør børn med hyppige mellemørebetændelser passes enten derhjemme eller i dagpleje. Det nedsætter antallet af infektioner i de øvre luftveje såsom forkølelse. Derved falder også risikoen for mellemørebetændelser.

Komplikationer
● Gentagne sprængninger af trommehinden og dræn i øret kan resultere i arvæv, der svækker hørelsen.
● I sjældne tilfælde kan der forekomme meningitis.