Skovens spisekammer
Det pibler frem med små spiselige lækkerier i naturen. Martsviol, skovsyre, mælkebøtte og brændenælde er 4 vilde planter, der er nemme at genkende. Her får du her tip til, hvilke af forårets mange vilde planter der er spiselige. Disse fire er f.eks. nemme at genkende:
Martsviol:
Nip blomsterne af og brug dem i salater og som pynt på is og kager. De kan også kandiseres, det vil sige, at de børstes med let pisket æggehvide og drysses med flormelis. Derefter skal de tørre et lunt sted.
Skovsyre:
Planten kaldes også for surkløver, fordi dens blade ligner kløverens. De smager surt, så det er bedst at blande dem med andre grønne blade i en salat.
Mælkebøtte:
Både blade og blomster kan spises. Blomsterne kan f.eks. bruges til gelé eller sirup og bladene i en salat. Gå efter de små, friske blade – de smager bedst.
Brændenælde:
Tag et par handsker på og pluk løs af de friske, nye skud. Brug dem i pandekager, frikadeller, brød, suppe og til en super sund te.
Giftige planter:
Nogle af skovens planter er giftige, inklusiv den fine hvide anemone. Måske har I set rådyrene spise den – de elsker nemlig anemonernes jordstængler og kan spise dem uden at blive syge. Men det kan vi mennesker ikke, så husk at den ikke er spiselig og smag for øvrigt aldrig på noget af alt det, der vokser i naturen, uden først at spørge en voksen om lov.
Mælkebøtte-trylleri
Pluk en lille buket mælkebøtter og se, hvordan stilkene krøller sig sammen. Vil I se mere ’krølleri’, kan I flække stilkene på langs og lægge dem i en skål med vand – efter kort tid er de tryllet om til finurlige små spiraler.
TIP:
Hvis der kommer mælkebøttesaft på tøjet, kan det nemt fjernes igen. Læg pletten i lidt mælk og vask derefter tøjet normalt.
Fra "Kom med ud i naturen" af Inger Skaarup og Annemarie Jakobsen.