Sjove lege med påskeæg

Der findes mange dejlige måder at fordrive påskedagene på, og al den dejlige leg med æg er en tradition som formentlig er opstået, fordi man under den katolske faste ikke måtte spise æg. Så når fasten var overstået, havde man sparet så mange æg, at der var æg nok til både fest og leg. Her får du et par idéer til hyggelige lege med påskeæggene.

Leg med æg
At dekorere æg er den mest kendte påskesyssel. Og det er sjov, specielt for børnene, at være med i hele processen, men i vore dage bør man tage store hygiejne hensyn når man har med rå æg at gøre. Fødevarestyrelsen anbefaler at man lader æggets indhold løbe ud, frem for at puste det ud. Æggeskallen kan herefter dekoreres, som man nu har lyst til og eventuelt forsynes med en snor og hænges op til pynt. Se her, hvordan du puster æg.

Male æg
Malede æg har været kendt som gaver i mange hundrede år, og det er sjovt for børn i alle aldre. Men, man kan også vælge at koge æggene sammen med for eksempel løgskaller, teblade eller kaffe, som farvekilder. Inden kogningen kan æggene forsynes med mønstre i stearin, der hvor stearinen dækker, kommer der ingen farve. I dag er det blevet væsentligt lettere bare at dekorere med tusser eller andre former for industrifarver. En sjov batikeffekt opnås, hvis man krammer silkepapir sammen om ægget inden kogningen. Se her, hvordan du farver æg.

Trante eller trille æg
Når man så har fået kogt og farvet æggene, skal de bruges til at lege med. En af de ældst kendte lege er at trante eller trille æggene efter tur ned ad en bakke eller en skrå flade. Hvis man rammer et af de andre æg, har man vundet det. Denne leg kendes i de fleste lande, men menes at stamme fra Tyskland.

Ægge-løb
Hver deltager får udleveret et æg og en ske (stor nok til at holde ægget) og man skal så tilbagelægge en strækning i løb uden at tabe ægget. Den der kommer først i mål, uden at tabe sit æg, har vundet.

Pikke hårdæg
Her skal to deltagere støde æggene (hårdkogte) mod hinanden. Først den spidse ende og derefter den runde. Den deltager, hvis æg går i stykker i begge ender først, har tabt.

Ægge-jagt
Kræver forberedelse. En masse æg fordeles skjult i haven eller huset, hvor man nu befinder sig. Deltagerne skal derefter finde æggene og den, der har fundet flest vinder. Mens børnene leder efter æg, synger de Kirsten Pendrup og Gerd Gøssels fine påskesang: ”Der har været en lille påskehøne …”

Sjove ansigter på æggene
Hvem kan lave det sjoveste ægge-ansigt? Indret jer med forskelligt materiale der kan klistres på æggene og lav evt. en sjov afstemning efterfølgende, hvor vinderen selvfølgelig får en chokoladepremie. Man kan også vælge at bruge disse æg til trante-trille legen. Det giver ihvertfald æggene mere karakter.

Rigtig god påske!