Derfor skriver vi gækkebreve

“En vintergæk en sommernar, en fugl foruden vinger. En lille ven, som har dig kær, en kærlig hilsen bringer”!


Gæk & gæt
At gække betyder at drille eller at narre. At skrive gækkebreve er en gammel dansk påsketradition, som for alvor blev populær omkring 1800-tallet. Dengang var gækkebreve ikke en aktivitet for børn, som det er i dag, men en måde for unge mennesker at sende kærlighedserklæringer. Traditionen med gækkebreve findes kun i Danmark og er altså en særlig tradition for den danske kulturarv.

Når vi sender gækkebreve, skal modtageren af brevet gætte, hvem der har sendt brevet udfra antallet af prikker. Hvis modtageren ikke gætter rigtigt, er han en ”gæk”, hvilket vil sige en ”nar” og skal give et påskeæg til afsenderen. En af årsagerne til at boden betales i form af et æg er muligvis, at æg var mere værd i gamle dage, og til tider blev brugt som betaling. Dengang smagte påskeægget dog langt fra af chokolade, men var blot et helt almindeligt hønseæg, evt. farvet ved kogning med løgskaller.

Den lille vintergæk
Vintergækken har en central rolle i gækkebreve. I gamle dage mente man, at vintergækken - fordi det er en af forårets første blomster - narrede vinteren og skød op igennem jorden. Og hvis man som afsender glemte at lægge en vintergæk i brevet, var man selv en ”gæk”.

Kun fantasien sætter grænser
Når man laver gækkebreve er det kun fantasien der sætter grænser. Traditionelt tager man et stykke A4 ark og folder det på midten og så igen på midten og klipper det til så man får et kvadrat. Derefter tegner man sit mønster på papiret og klipper eller skærer det ud - og vupti, så har man et gækkebrev.

Så der er ingen undskyldning for ikke at komme i gang med gækkeriet - så der er forhåbentlig kommer en masse dejlige påskeæg jeres vej.

God påske!
4 søde rim til gækkebrevet -->