Mobil og iPad i børnehøjde

Danmark er et af de lande, hvor børnefamilier har allerflest mobiltelefoner og iPads i verden. Og det er de færreste børn, som ikke ved, hvordan man betjener disse.

Men iPad og mobiltelefoner skal helst ikke blive en erstatning for almindelig leg, derimod et supplement i en travl hverdag. Og med det rette mobiltilbehør til børn, bliver de lige en ekstra tand sjovere for ungerne. F.eks. kan et cover gøre børnenes iPad lidt mere frisk, og gør det på samme tid lettere, at kende børnenes iPad fra de voksnes.

Ro på bagsædet
De elektroniske vidundere er også i høj kurs, når der skal køres langt. For blot få år siden, monterede mange forældre en DVD afspiller med 7” skærm på bilens nakkestøtter, men i dag er det mere nærliggende, at bruge en smartphone eller en tablet til at underholde børnene på bagsædet. Dels fordi du ikke længere skal slæbe et arsenal af DVD-film med, da det kan klares ved hjælp af en streamingtjeneste som eksempelvis Netflix, Viaplay eller Min Bio, men også fordi, at ungerne kan så meget mere med en tablet end med en ”gammeldags” DVD afspiller.

Eventyr som da far var dreng
De fleste voksne i dag, kan sikkert huske det klassiske ”bånd og bog” koncept, hvor et kassettebånd blev sat i transistorradioen og en historie blev læst op, mens man selv kunne sidde og bladre med i bogen. Den magi kan nu genskabes, selvom både kassettebånd og båndoptager sikkert er fremmedord for enhver under 20 år. Med denne app ”Lydbøger for børn – oplæste eventyr”, genskabes den hyggelige tradition, men denne gang på iPad eller iPhone. Og med gode gamle eventyr som ”Den grimme ælling” og ”Prinsessen på ærten”, er der rig mulighed for at underholde børnene med noget substans og med noget  andet end film og TV.

Gode apps til børnene
En iPad er mere end bare underholdning. De kan sagtens bruges som undervisningsredskaber til de små. Det er en sjov måde for børn at lære på, fordi det ofte er en sjov figur eller tegnefilmshelt, der underviser. Der findes et hav af apps til børn. Nogle er selvfølgelig bedre end andre, men udvalget er stort – for ikke at sige enormt. Kiddly har udnævnt 8 apps til børn, der er blandt de bedste i app store. Dels fordi de underholder, men også underviser børnene

Det er dog vigtigt, at sætte sine børns iPad og mobilforbrug i faste rammer, så det ikke tager overhånd. Frisk luft og røde kinder er nu engang nødvendigt for alles trivsel, men desværre kan de elektroniske gadgets føre til skader i nakken, hvis forbruget tager overhånd. Sagen er nemlig den, at den typiske siddestilling når vi bruger en tablet, belaster nakken i ekstrem grad og faktisk kan føre til – ikke bare ømhed – men faktisk også længerevarende skader i nakkeregionen.

Freelanceskribent Rasmus S. Knudsen

Rasmus Knudsen arbejder med kommercielle partnere, hvilket betyder, at der kan være affiliate links eller native content i artiklerne. Familieguidens redaktion går meget op i, at indeholdet af artiklerne giver vores læsere den samme læseværdi, som de øvrige artikler på siden. Brandprofilen har ingen indflydelse på vores øvrige redaktionelle arbejde.