Hjemmebagt glutenfrit grovbrød

Det er på nuværende tidspunkt noget nært umuligt at opdrive en færdigbagt brøderstatning til rugbrød, som er både FODMAP-venligt og glutenfrit. Her får du et bud på et groft brød á la ”rugbrød”, der opfylder disse kriterier, og som tilmed har en god smag.

Det skal du bruge til 2 store brød
350 g solsikkekerner
 dl vand
25 g gær
1 flaske hvidtøl (ved cøliaki anvendes gluten- eller hvedefri øl)
4 dl yoghurt (eventuelt laktosefri)
1 spsk. sukker
1 spsk. sovsekulør
1½ spsk. salt
30 g fiberHUSK
2 dl fintrevet gulerod
100 g græskarkerner
1 dl kartoffelmel
400 g fuldkornsmajsmel
400 g fuldkornsrismel

Sådan gør du
Brødene skal fremstilles over 2 dage.

Dag 1: Kog solsikkekerne op med 6 dl vand. Lad blandingen køle ned – det tager omkring 1 time, før blandingen er kølet tilstrækkeligt ned. Husk at lade solsikkekernerne ligge i vandet, da vandet også anvendes i dejen. Hvis du anvender røremaskine, kan du følge nedenstående fremgangsmåde, hvor hele portionen laves på én gang. Hvis du anvender dejkroge på en elpisker, lettes arbejdsgangen, hvis du følger nedenstående opskrift, men opdeler portionen i to (halvdelen i hver sin skål – én til hvert brød).

Bland de resterende 3 dl vand med hvidtøl, og opløs gæren heri. Tilsæt fiberHUSK, og pisk det sammen med et piskeris. Lad blandingen trække i 10 minutter. Pisk herefter blandingen med en elpisker i 2 minutter. Rør dernæst yoghurt, sukker, salt, sovsekulør, revne gulerødder, udblødte solsikkekerner (inkl. væsken) og græskarkerner i den våde masse. Bland de tre meltyper sammen, og tilsæt dem til væsken. Rør dejen på en røremaskine eller med dejkroge på en elpisker i minimum 15 minutter. Fordel dejen i to skåle, og overdæk med  husholdningsfilm. Stil dejen i køleskab mindst 10 timer.

Dag 2: Hæld dejen i to store eller 3 små rugbrødsforme beklædt med bagepapir, og bag dem i ovnen ved 175 °C varmluft i ca. 1½ time.  TIP: Det er meget vigtigt, at du følger opskriften nøje, da resultatet ellers risikerer at blive påvirket. Det kan være en kunst at få et glutenfrit rugbrød til at blive godt – hvis det ikke lykkes første gang, kan du prøve en eller flere af følgende ændringer: Kom mere mel i blandingen, bag brødet i længere tid, rør blandingen i længere tid, eller invester i en røremaskine.

Opskriften er fra Sund mave – low foodmap diet af Mia Schomacker & Camilla Thrysøe.

Næringsinfo pr. skive: 
(á ca. 60 g)
Energi
542 kJ / 129 kcal
Protein :
4 g
Fedt :
5,5 g
Kulhydrat :
15 g — herunder fibre 3 g