Hjælp til at mestre hjemve

I bøger som f.eks. "Kaninen, der så gerne vill sove" som toppede sidste års bestseller lister verden over, er filosofien, at man ved at adskille problemet fra barnet, kan hjælpe det med at håndtere de ting, det går og tumler med.

I sin nye børnebog "Emilie har hjemve - eller har hun en hjemmefe" fortæller narrativ psykoterapeut Eva Zalander om Emilie, som får rigtig meget hjemve, når hun prøver at sove andre steder end derhjemme. Først da hun finder på at kalde hjemveen for sin HJEMMEFE, får hun med hjælp af sin mor lært at håndtere sin hjemve, så den ikke står i vejen for de ting, hun gerne vil. Bogen er rigtig fint illustreret af Signe Gabriel.

Bogen er skrevet ud fra metoden eksternalisering, som bruges af psykologer og psykoterapeuter - og blandt lærere og pædagoger - fordi den tilbyder en måde at tale om problemerne på, der skaber håb og optimisme. Samtidig kommer den viden, som børnene selv har om deres problem, frem i lyset.
Metoden blev udviklet af den australske socialrådgiver Michael White (1948–2008) i slutningen af 1990’erne. Han arbejdede på et psykiatrisk hospital, hvor han havde mange samtaler med børn. Her forsøgte han sig med alternative fremgangsmåder. Han fandt ud af, at børn fik det markant bedre, hvis voksne hjalp dem med at adskille det pågældende problem fra deres person. Dette gjorde han ved at give problemet sit eget liv og eksistens.

I serien findes også "Anton Tigertæmmer", hvor Anton får hjælp til at lære at tæmme den tiger der kommer frem i ham, når han bliver vred.