Derfor skændes søskende

Det kan være voldsomt anstrengende at høre på søskende, der skændes. Børnenes skænderier kan let komme til at påvirke alle i familien og ødelægge den gode stemning, men der er en mening med galskaben!


Gennem diskussioner og skænderier øver søskende sig i at udtrykke deres mening og følelser, kæmpe for deres ret og lære at løse konflikter på retfærdig vis. OG - ikke mindst - oplever de, at man bliver gode venner igen.

I skænderier med kammeraterne holder børn lidt igen, de er opmærksomme på de indbyrdes spilleregler, og skænderierne når sjældent de højder, som de gør, når søskende skændes. Søskendeflokken er ideel at øve sig i, for her ved man, at man er elsket uanset, hvad der bliver sagt og gjort, så her kan man virkelig få afprøvet nogle meninger.

Selvom det som forældre er anstrengende at befinde sig midt i denne kampzone, er der altså fornuft i at lade børnene løse konflikterne på egen hånd.

Der kan være mange årsager til, at et skænderi udvikler sig til en sådan konflikt, at børnene ikke selv kan finde en løsning på det, og her må forældrene træde til som konfliktmæglere. Lad børnene hver især forklare, hvad der foregår, set fra deres synsvinkel og tag ansvaret for at finde en rimelig og retfærdig løsning. Er børnene 5-6 år og opefter, kan de sandsynligvis under vejledning, selv være med til at finde en retfærdig løsning. Når børnene har accepteret løsning og roen har lagt sig, er det en god ide at snakke lidt med børnene om, hvad de gør næste gang, de kommer i samme situation.