Farmors kærlighed

Bedsteforældre må være tålmodige og have respekt for den måde deres børn og svigerbørn er forældre på. De skal have lov til at finde deres ben at stå på, og bedsteforældre skal være lydhøre og respektere de nye forældre.  Flere og flere dropper kontakten i kortere eller længere perioder til deres forældre, når der kommer børnebørn ind i billedet, for det kan være en svær situation for en nybagt mor, når svigermor eller mor blander sig.  Det kan være svært at finde balancen og melodien i familielivet, når en lille ny kommer til.

Jeg sidder i toget på vej hjem efter en lang dag i klinikken, hvor jeg har haft samtaler med forskellige mennesker med forskellige udfordringer i livet.

Ind i toget kommer en lille pige på ca. 5 år sammen med sin farmor, farfar, far og mor. De sætter sig ned og taler lidt sammen. Pigen fortæller om noget, der er sket i børnehaven. Farmor lytter meget opmærksomt og kommenterer på historien. Alle er glade, jeg tror de skal på rejse, for de har en stor kuffert.

Pigen begynder at kede sig lidt og vil sidde på et andet sæde. Mor og far siger ok til, at hun skifter plads og taler videre med farmor og farfar. Pigen deltager lidt i snakken og har forsat kontakt med farmor.

Farmor tager en lille fin grøn madkasse op af kufferten og spørger pigen, om hun er sulten. Det er hun og går igen tilbage til det andet sæde og åbner madkassen. Hun ser glad ud – tager en lille rund chips op af kassen og spørger: ”Hvad er det farmor?” ”Det er farfars ynglinschips” siger farmor. Pigen spørger farfar, om det er rigtig og han smiler og siger, ”ja dem kan jeg godt li`. ”Uhm..” siger pigen, mens hun guffer dem i sig og ser kærligt på farfar. Op af kassen kommer også nogle små fine chokoladekiks, der er pakket ind, en frisk Kiwi, der nydes med en vedlagt teske - alt sammen noget som farmor har puttet i madkassen, fordi hun ved at hendes barneban elsker det. Pigen emmer af harmoni og velvære, fordi madkassen er fyldt op af kærlighed.

Mor og far siger ingenting, men smiler glade på pigens vegne over alle ”de gode ting” der er i madkassen og over pigens velvære og tilfredshed.

Jeg tænker så på den sidste samtale jeg har havde den dag med en mor, der har fået sit første barn for et lille år siden.

Hun fortalte om de udfordringer den lille familie har i forhold til deres egne forældre, som også er blevet bedsteforældre for første gang. Hun fortalte om, hvordan hun og hendes mand synes både farmor og mormor blander sig for meget i, hvordan de forvalter deres forældreskab. Hun oplever, at specielt farmor kritiserer dem for, hvordan de passer deres lille barn, hvad de giver barnet at spise og andre ting. Farmor mener også, at der pylres for meget om barnet og mener godt, at han må græde lidt, det sker der ikke noget ved. Farmor kommer med en masse ”gode råd” til mor om, hvordan hun kan gøre, og hvad hun ikke skal gøre. Mor bliver vred og usikker på sig selv og føler sig ikke forstået og respekteret for sin måde at være mor på. Hun overvejer, om hun vil være sammen med farmor og farfar, eller om hun skal kappe kontakten til dem. Hun ved ikke, om hun kan holde til at være sammen med dem.

Hun er faktisk ved at blive drevet til vanvid af de velmenende gode råd, der kommer fra farmor, som selv har haft små børn for hundrede år siden! Mor føler, at hun bliver trådt på og at farmor træder ind over hendes grænser. Beskrivelserne giver udtryk for, at der vil og kan komme rigtig mange konflikter i familien fremover, og det er en rigtig svær situation for en nybagt mor at stå i. For hun gør sit allerbedste og er naturligvis velorienteret om, hvad der er det bedste for børn og har gjort sig en masse tanker om, hvordan hun gerne vil være mor for sit barn. Hun har brug for støtte og gode råd, men for at hun kan bruge de råd og den støtte hun tilbydes, skal der tage udgangspunkt i, hvordan HUN gerne vil forvalte sit forældreskab.

TÅLMODIGHED
Bedsteforældre må være tålmodige og have respekt for den måde deres børn og svigerbørn er forældre på. De skal have lov til at finde deres ben at stå på, og bedsteforældre skal være lydhøre og respektere de nye forældre.

SIG KONSTRUKTIVT FRA
Moderen og jeg går sammen på opdagelse i, hvilke forventninger hun har til sit barns bedsteforældre. Vi taler om, hvordan hun kunne ønske hendes barn får det med sine bedsteforældre. Vi taler om, hvad hun kan huske fra sin egen barndom med sine bedsteforældre – hvad var mon det bedste ved at være sammen med dem.

Vi taler om vigtigheden af at få sagt fra på en konstruktiv måde over for bedsteforældrene.
Vi taler om, hvordan hun gerne vil respekteres og om, hvordan bedsteforældrene mon gerne vil respekteres. Hvad skal der til fra begge sider, for at de respekterer hinanden?

Jeg sidder så her i toget og ser den lille familie stå af toget. Den lille pige - glad og mæt af kærlighedsmadpakken - og med farfar i hånden, som siger til hende, at nu må hun trykke på knappen, når toget standser. Døren åbner sig og de forsvinder ud i solskinnet.

Jeg sidder tilbage og håber at den mor jeg har talt med i dag, kommer til at ”finde melodien” med sit barns farmor og farfar, og at de har den tålmodighed og respekt for hinanden, der skal til for at finde sig tilrette i den nye familiesituation, hvor der både er nye forældre og bedsteforældre. Jeg håber ikke, at hun kapper kontakten og fravælger en farmor og farfar til sit barn, for bedsteforældre er vigtige for vores børn. De bliver dejlig mætte og store og stærke af ”usunde” kærlighedsmadpakker indimellem.

Jeg står af toget med håb om en dag, at møde den mor jeg har talt med i klinikken i dag og håber, at jeg vil se dette lille kærlighedsscenarie gentage sig i hendes familie.

Psykolog og familierådgiver Charlotte Clemmensen

Charlotte Clemmensen er Familieguidens fast tilknyttede psykolog og familierådgiver. Du kan skrive til Charlotte på brevkasse@barneguiden.dk. Hverken dit navn eller din e-mail vil blive offentliggjort - du er således helt anonym.

Profesionelt tilbyder Charlotte terapeutiske samtaler og rådgivning til enkeltpersoner, børn, unge, par og familier og har bred erfaring. Læs mere på Pyskologcc.dk og følg Charlottes blog Forældreklubben.dk.