Det betyder udklædning for dit barn

Det er med fuld skrue på fantasi, kreativitet og forestillingsevne at børn klæder sig ud til fastelavn. Og med stor spænding.

Dit barns valg afhænger af personlighed og alder og valget vil være påvirket af, hvad hun er optaget af for tiden, hvilke lege hun leger, og hvilke roller hun er i gang med at afprøve. Men det er ikke tilfældigt, hvad dit barn vælger at være klædt ud som og prøve kræfter med. Måske er det en bestemt figur, som f.eks. Spiderman, en sej ridder, en fin prinsesse eller en balletdanser. Eller måske drømmer dit barn om at være en af figurerne fra den nyeste Disney film. 

Hjælp dit barn med at vælge udklædning

Udklædning er en god ingrediens i børns rollelege, og de kan sætte gang i fantasi og indlevelse. Rollelege er en vigtig del af børns udvikling, fordi den lader fantasien blomstre, og man kan være en anden karakter, end den man er i hverdagen.
 Vuggestuebørn har ikke en mening om, hvad de vil være. Her er det, som regel mor og far der bestemmer. Ikke alle små vuggestuebørn har lyst til udklædning, og det skal respekteres – lad være med at presse, hvis dit barn ikke vil.
 Børnehavebørn og skolebørn, har som regel en klar ide om, hvad de vil være. 

Det er helt naturligt, hvis dit barn vælger en anden udklædning end sidste år, fordi det nu er et andet sted i sin udvikling. Men hvis din dreng vil være ridder eller din datter prinsesse år efter år, så fortvivl ikke - man kan godt udvikle sig i sin rolle.

Hvad bedstevennen skal være, er også af betydning, for skal man overveje, om man vil være det samme, eller vil man hellere skille sig ud og være noget helt andet.


Vær lydhør!

Hvis du spørger dit barn, hvad det vil være, må du være lydhør og give det lov til at leve drømmen ud. Hvis din datter vil være fin dame eller prinsesse, så lad hende. Hvis hun vil være Turtles eller kriger, så lad hende det. 
Det samme gælder din søn. Vil han være Spiderman eller ridder, så lad ham. Hvis han vil være popstjerne eller bager, så lad ham.
 Hvis du vil bestemme, så lad være med at spørge!
Børns valg tager udgangspunkt i det, de er optaget af. Valget er ikke tilfældigt, og skal derfor heller ikke behandles som sådan – deres valg og svar skal respekteres (inden for rimelighedens grænse – naturligvis). 
Det bliver ikke nogen god fastelavnsfest, hvis dit barn er ked af, eller irriteret over, at skulle have noget på, bare fordi mor synes, det er en god ide.
 Lad dit barn få en dag, hvor fantasien og drømmen om at være ”en hvad som helst”, får lov til at blive levet fuldt ud. 
I fantasien kan alt ting ske!

Med ønsket om en rigtig god fastelavn til alle børn og forældre.

 

Psykolog og familierådgiver Charlotte Clemmensen

Charlotte Clemmensen er Familieguidens fast tilknyttede psykolog og familierådgiver. Du kan skrive til Charlotte på brevkasse@barneguiden.dk. Hverken dit navn eller din e-mail vil blive offentliggjort - du er således helt anonym.

Profesionelt tilbyder Charlotte terapeutiske samtaler og rådgivning til enkeltpersoner, børn, unge, par og familier og har bred erfaring. Læs mere på Pyskologcc.dk og følg Charlottes blog Forældreklubben.dk.