Sprøjtegiftrester i frugt og grønt

Hvis du vil undgå at få rester af sprøjtegift med, når du sætter tænderne i frugt og grønt, er det sikrest at vælge økologi. Mere end halvdelen af de ikke-økologiske frugter og grøntsager i butikkerne indeholder sprøjtegiftrester, viser en netop offentliggjort rapport fra Fødevarestyrelsen. som hvert år kontrollerer en række fødevarer for pesticidrester. 

I 68 procent af ikke-økologisk frugt og 41 procent af ikke-økologisk grønt er der rester af sprøjtegift.

- Økologiske varer er det sikreste valg, hvis man ønsker at undgå rester af sprøjtegift i sin mad. Når man vælger økologi, får man en ren vare, som er dyrket uden brug af kemiske hjælpemidler. Der er der heldigvis mange danskere, der er bevidste om, siger Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening og glæder sig over, at netop salget af økologisk frugt og grønt stiger kraftigt i øjeblikket.
 
Ifølge tilbagemeldinger fra dagligvarehandlen er salget af økologiske frugter og grøntsager steget med hele 35 procent i år.

Hyppige fund er bekymrende
Det er Fødevarestyrelsens vurdering, at giftrester, der findes i konventionelt frugt og grønt under grænseværdien, ikke er et problem for helbredet. Flere forskere er dog bekymrede for ”cocktaileffekten” af flere forskellige typer af giftrester i kombinationen med hinanden og anbefaler af samme grund gravide og ammende at spise økologisk for at minimere indtaget af hormonforstyrrende stoffer.
 
For nyligt har professor i miljømedicin ved SDU, Philippe Grandjean, slået alarm over de skadevirkninger, som giftstofferne har på børns hjerner. Han vurderer, at danske børn i gennemsnit taber knap et IQ-point på grund af pesticider.
 
- Det er bekymrende, at der år for år viser sig at være rester af sprøjtegift i så stor en del af det ikke-økologiske frugt- og grønt. Andelen af danskere, der vælger helt at undgå disse stoffer fremfor at satse på, at de ikke er skadelige, vil blive ved med at stige. Det er jeg fuldstændig overbevist om, siger Per Kølster.

Ingen fund i danske øko-varer
Fødevarestyrelsen lavede 2.510 stikprøver i 2014 og kan på den baggrund konstatere, at der generelt er flere sprøjtegiftrester i frugter og grøntsager produceret i udlandet end i dansk frugt og grønt.
 
Der blev fundet rester af sprøjtegift i 45 procent af dansk konventionelt frugt, mens andelen af prøver med fund produceret i øvrige EU-lande og lande uden for EU var henholdsvis 73 og 69 procent.
 
I 25 procent af de konventionelle danske grøntsager blev der fundet rester af sprøjtegift, mod hhv. 52 og 46 procent af grøntsagerne fra EU-lande og lande uden for EU.
 
Der blev ikke fundet rester af sprøjtegifte i danske øko-varer. I fem udenlandske øko-varer (2,8 procent) var der påvisninger. Men kun i en prøve - rosmarin fra Israel -  blev det vurderet, at der var tale om en tilsigtet anvendelse og dermed en overtrædelser af økologireglerne. Varen sælges derfor ikke længere som økologisk.