Spar op med en børneopsparing

Som nybagt forælder kan det være svært at forholde sig til, at barnet om 18 år måske skal have kørekort. Det kan også være svært at se for sig, at barnet flytter hjemmefra. Det kommer dog til at ske på et tidspunkt, og derfor kan det være en god ide at have lidt penge lagt til side.

Netop dette er grundtanken bag en børneopsparing. Man sætter et mindre beløb ind hver måned, og drager i sidste ende fordel af en - forhåbentlig - god renteindtægt

Renten på børneopsparinger er oftest højere end gennemsnittet på danske indlånskonti. Dertil er renteindtægten skattefri, så barnet får det maksimale overskud ud af det. Der findes dog også alternativer til en børneopsparing. Det hele afhænger af, hvor meget du ønsker at spare op, og hvad dit startbeløb er.

Fordelen ved en børneopsparing
Reglerne for børneopsparing er, at man maksimalt må sætte 3000 kr. ind på kontoen om året, og 36.000 kr. i alt. Det er 250 kr. om måneden, eller 125 kr. pr. forælder, i 12 år. Hvis du laver en sådan indskudsplan, får du det maksimale ud af rentetilskrivningen, men du kan naturligvis også indsætte mindre. Kontoen kan senest oprettes når barnet er 14, og kan maksimalt stå til det 21. år.

Du skal være opmærksom på, hvilken rente din bank tilbyder. Den er forskellig fra bank til bank, og derfor kan det godt betale sig at undersøge markedet. Hvis du har en af de store danske banker, kan du sandsynligvis få en bedre børneopsparing andre steder.

Modsat giver mange små sparekasser en god rente, men de kræver oftest, at du har andet engagement hos dem. Et eksempel er Københavns Sparekasse der tilbyder 2,25% i rente, hvis du har konti samme sted. Den bank der på nuværende tidspunkt giver den bedste rente, uden at du skal have andre konti der, er Østjydsk Bank. Her får du 1,75% i rente.

Så meget får du ud af det
Hvis du sætter 250 ind om måneden til en rente på 1,75%, vil pengene være 46.819 kr. værd, hvis barnet får udbetalt dem til den 21. års fødselsdag. Hvis du finder en konto med 2,25% rente, tjener du over 21 år ca. 3.600 kr. mere i rente.

I den sammenhæng er det vigtigt at nævne, at renten på en børneopsparingen er variabel. Det betyder, at rentesatsen kan gå ned, men den kan også stige. I øjeblikket er der usædvanligt lave renter på ind- og udlån. For enkelte år siden var det muligt at få renter op 4%, og det kan sagtens ske, at den kommer tilbage på det niveau. Det vil øge renteindtægten betragteligt.

Alternativet med en mulig højere rente
Du kan vælge at investere de opsparede penge i aktier i stedet. Her kan du få en højere rente hvis aktiemarkedet går godt, men du kan også risikere en dårligere rente, eller ligefrem at tabe penge.

Hvis du overvejer at investere, bør du tage et møde med din bank, så du er fuldstændig klar over, hvilken risiko det indebærer. Her er det også særligt vigtigt at se på, hvad banken tager for at investere pengene. Du kan også selv gøre det og spare bankens gebyr, men det kræver en vis viden om investering og risikospredning.

Du kan også vælge at købe obligationer, der generelt er mere sikre end aktier, men som også giver et lavere afkast. En obligation er grundlæggende et gældsbrev, som virksomheder og stater kan vælge at udstede for at finansiere forskellige aktiviteter.

Her betaler obligationsudstederen løbende tilbage, og på den måde får man et afkast på investeringen. Hvis du vælger at beholde obligationerne til de udløber, i stedet for at handle med dem, vil du næsten altid tjene flere penge på dem, end hvad du kan få i rente i banken.

Det sikre alternativ
En højrentekonto er en sidste mulighed. Den fungerer lidt som en børnesparing, da man her binder pengene i en længere periode, og derved får en god rente. En sådan konto kræver dog oftest et stort startindskud.

Samlet set betyder en børneopsparing, at dit barn kommer til at have lidt større økonomisk råderum, når myndighedsalderen nås. Det er ikke kun forældre der kan indbetale på en børneopsparing. Bedste- og oldeforældre kan også sætte penge ind på en sådan konto, så længe det ikke overskrider 3.000 årligt.

 

Mikonomi.dk

Det gælder for os alle: Finansielle produkter kan være svære at forstå, og derfor kan det være svært at vælge, hvem du skal købe et ønsket produkt af. Derfor har vi lavet Danmarks førende sammenligningstjeneste, der gør det nemmere for dig at vælge den rigtige løsning.