Sådan undgår du at skælde ud i julen

Alt for mange voksne skælder alt for meget ud. Faktisk er vi nogle af de mest udskældende forældre i verden. Det er svært at ændre vaner, men prøv her i julen – for børnenes skyld! Se her, hvordan du kan undgå at skælde ud.

I denne jul vil vi ikke skælde ud
Alt for mange voksne skælder alt for meget ud. Vi er faktisk nogle af de mest udskældende forældre i verden. Vi skælder vores børn ud som aldrig før. Det foregår i et lydniveau på 120-140 decibel, der får adrenalinen til at koge og giver os dårlig samvittighed bagefter. Lad være med det, for det giver ingen effekt. Det eneste, det afstedkommer er, at vi får det dårligt, og at børn fra de er helt små lærer, at skal man blive en rigtig voksen, skælder man ud på nogle, der er mindre. Søskende og senere hen egne børn. Resultat: et hav af familier, hvor halvstore børn og teenagere skændes vildt med forældrene. Men de unge har lært det af os voksne.
Hvorfor skælder vi så ud? Måske fordi vi er trætte, har haft en stresset dag, selv er blevet skældt ud eller har det svært i parforholdet. Det vil sige, at barnet bruges som afløb for egne aggressioner. En anden årsag kan være, at I tålmodigt har ”holdt foredrag” for barnet om, hvad og hvordan - og barnet gør alligevel ikke, som I har aftalt. Nogle børn provokerer til ”skæld ud” for blot at få opmærksomhed eller kontakt, - negativ kontakt er bedre end ingen kontakt.

Sådan undgår du at skælde ud
Hvad gør man så, når man nu ikke må skælde ud? Lav en aftale med dig selv om, inden du henter barnet, at dagens frustration må og skal ikke gå ud over barnet - og hold løftet!
● Ignorèr provokerende adfærd. At ignorere er et effektivt (men stærkt) straffemiddel. Det skal være kortvarigt, og almindelig kontakt skal komme umiddelbart efter.
● Stil korte og præcise krav. Ingen foredrag. Ingen ”sigen-det-igen”. (Mor til barn: - Nu siger jeg det for sidste gang!)
● Hvis der ikke sker noget efter første gang, bør du handle.
● Lær barnet : -Når jeg siger noget, er det ikke til debat. Så mener jeg det! Og så skal der ske noget.
● Børn er meget mere trygge ved voksne, som er firkantede og konsekvente. Som mener, hvad de siger.
● Ros meget for det som lykkes, og skæld ikke ud for det, som ikke lykkes.
Vær konsekvent med det restriktive men også med kærligheden. Så derfor:

Denne jul skal handle om kærlighed
Alt for mange børn oplever alt for lidt kærlighed i hverdagen - forældrene imellem, søskende imellem og børn-voksne imellem. Børn skal ikke blandes ind i vores seksualliv, men de trænger meget til at se far og mor kysse, kramme og kæle. Kort sagt, at se dem, de holder allermest af, kan li` hinanden på et dybere plan. Lad dem være med i jeres ”ståen-tæt”, jeres kram og knus. Lær dem at kæle inderligt. Sørg altid for at sidde tæt, berøre med en hånd eller ben, nusse en fod, finger, øreflip eller næsetip. Lad samværet være præget af megen umiddelbar og spontan berøring, krydret med kæleord: ”skatter”, ”mors kælegris”, ”du er bare så dejlig”...

Denne jul skal der laves fis og ballade
Alt for mange børn har alt for alvorlige forældre. Det synes, som om forældrene er nervøse for, at børnene skal pjatte sig igennem livet og aldrig blive til noget som voksne. Fis og ballade er noget af det bedste til at udvikle fantasi og kreativitet.
Noget af det unikke ved danskheden er kreativitet og fantasi. Uden egentlige råstoffer er børn den vigtigste ressource vi har. Jo større kreativitet og fantasi hos vort barn , desto mere udvikling. Det finurlige, det underfundige, det skægge og anderledes, er vitaminer til hjernen - både hos os voksne og børn. Det er krydderi til en fortravlet og stresset hverdag. Det er gode frikvarterer, som fremmer evnen til koncentration og ro senere.
Humor er stress-dræbende, smerteopløsende, opbygger immunforsvar, giver mental ro, fremmer indlæring, udvikler god selvfølelse, optimisme og livsglæde. Den skaber lethed og glæde. Den er med andre ord et social ”kit”, som får tingene til at glide.
Som helhed: Jo mere humor et barn besidder, desto bedre klarer det tilværelsen, og jo mere populært bliver det. Altså: Slip humoren løs!
● Lav små optrin, happenings, sketches
● Overraske, forskrække eller chokere
● Bakke-snagvendt: væstegærelse-gæsteværelse
● Tale modsat: rydde ned og skælde ind
● Spille syg, såret eller handicappet
● Store eller mindre personforandringer - ansigt, hår, spro.
● Klæde sig ud, - om, - af
● Ændring af rum og indretning
● Bytte roller
● Stå som statue
● Gemme sig – ude som inde

Til at begynde med er det ofte planlagt eller overvejet - senere kommer det helt spontant. Bliver en del af et godt og sjovt samvær. Og husk: Børn mister ikke respekten for pjattede voksne! Tværtimod er det dejligt spændingsop-løsende, når man samtidig har bestemt sig for en højere grad af konsekvenshed og sætten sig i respekt. Børn opdager, at far og mor er normale, hele mennesker, som også kan pjatte og lave sjov.

Det kan være svært at ændre vaner, men prøv her i julen – for børnenes skyld!

 

Seminarielektor Ole Flemming Pedersen

Familierådgiver og seminarielektor på lærer- og pædagoseminarium Ole Flemming Pedersen, appellerer både til hjertet og forstanden. Besøg ham her på Oleflemming.dk