Hvem har børnene juleaften?
For skilte forældre kræver det overvejelser at planlægge børnenes jul. Hvor skal børnene holde juleaften, og hvem skal de være hos i juledagene?
Mange skilsmissebørn er tvunget til at holde juleaften i flere omgange; én med mor og hendes nye kæreste, én med far og hans nye kæreste – og måske også en eller flere med bedsteforældre og sted-bedsteforældre.
”Juleaftener i hobevis” lyder måske umiddelbart besnærende for et barn, men når barnet for 2. eller 3. gang skal omkring juletræet med nye sted-familiemedlemmer, er oplevelsen måske knapt så fortryllende.
Dansen omkring juletræet og julegaverne er dog kun en lille del af alt det, skilsmissebørn skal forholde sig til i julen.
Barnet skal også forholde sig til en masse nye mennesker, nye steder og ikke mindst nye traditioner. Med de omvæltninger skilsmissebørn gennemgår, er der ikke noget at sige til, at de klynger sig til jeres gamle traditionerne og sætter pris på den tryghed og forudsigelighed, der ligger i dem.
Traditioner giver tryghed
Julen vil uvægerligt være anderledes efter mor og far er skilt, men I kan hver især sørge for at holde nogle af de gamle traditioner i hævd. Plejer I at arrangere en særlig julebagedag, skal den naturligvis afvikles som tidligere. Plejer I at pynte træet sammen, skal børnene selvfølgelig også være med til det i år. Plejer I at tage i kirke juleaftensdag, så skal den nye situation ikke forhindre jer i at gøre det i år. Plejer I at sætte en skål risengrød frem til nissen, så må I endelig ikke glemme det.
Genforening i anledning af julen?
For ikke at skuffe børnene, vælger nogle skilte at tilbringe juleaften sammen. Men ofte er forholdet mellem skilte så anstrengt efter skilsmissen, at det imidlertid ikke er nogen god løsning, og arrangementet kan da også foranledige børnene til at tro, at I er ved at blive forsonede, hvilket kun vil bidrage til mere sorg og forvirring.
Den klogeste løsning for både børn og voksne er måske, at holde sig til aftalen, altså samværsaftalen. Derved slipper man for en masse overvejelser og følger planen; jul hos mor hvert andet år og hos far hvert andet år. Derudover kan man måske planlægge, at børnene er hos den ene selve juleaften og hos den anden i dagene derefter.
Planlægning i god tid
Under julens festligheder lurer tristheden altid meget tæt på den lykkelige overflade, men meget usikkerhed, mange tårer og diskussioner kan afværges, hvis det hele planlægges i god tid. Det er en god ide at forældrene sammen lægger en detaljeret plan for julen. Skriv alle julens arrangementer ned og vælg de arrangementer for børnene, som børnene får mest ud af at deltage i, dvs. arrangementer, hvor børnenes egne familiemedlemmer deltager. Skriv det hele ned, så der ikke senere opstår usikkerhed om, hvad børnene skal. Når planen forligger er det tid til at præsentere den for børnene og høre deres kommentarer og tilføje deres ideer.
Det er vigtigt for børnene at få sat ord på deres forventninger og mærke, at de bliver hørt. Det bidrager til trygheden på forhånd at kunne indstille sig på, hvad der skal ske og føle at man selv har været med til planlægningen.
Læs Psykolog Charlotte Clemmensens svar i brevkassen: Fordeling af skilsmissebørn juleaften
Tilføj kommentar