Hold øje med blodtrykket mens du er gravid

I graviditeten oplever mange kvinder store forandringer i kroppen. Nogle større end andre, men det er helt naturligt. Som førstegangs gravid kan det helt føles som en stor forandring, og derfor er det en god idé, at holde sit helbred og sit blodtryk under observation.

Når man er gravid, belaster man kroppen i en ekstrem grad. Vi er fra naturens side bygget til at kunne modstå udfordringen, men det er ikke nødvendigvis nogen dans på roser. Når kroppen belastes fysisk, går det blandt andet ud over blodtrykket, og derfor kan det godt være er en god idé at sikre sig, at det er under kontrol. Med en blodtryksmåler til hjemmebrug, kan man spare sig selv for en masse opkald til lægen, usikkerhed og eventuelle konsultationer. Det er helt normalt, at opleve svingende blodtryk under graviditeten, og i langt de fleste tilfælde, er der ingen grund til bekymring. Men det kan godt være en god idé at monitorere sit blodtryk, da længere perioder med forhøjet blodtryk, ikke er sundt.

Hvad er blodtryk?

Dit blodtryk består af to tal. Hhv. det systoliske og det diastoliske blodtryk. Det systoliske blodtryk er det tryk der opstår i venerne, når hjertet pumper blod ud i kroppen, mens det diastoliske blodtryk er trykket i venerne, når hjertet slapper af.

Forhøjet blodtryk er defineret ved gentagende målinger, der viser mere end 140/90. Men selvom man i perioder har for højt blodtryk, er det ikke nødvendigvis et faresignal. Blodtrykket ændrer sig nemlig markant på bagrund af ens fysiske aktivitet, ens kost og psyke. Og det er jo alt sammen elementer, der kan være svære at kontrollere under en graviditet.

Hvis man er bekymret for sit helbred i løbet af graviditeten, skal man altid konsultere sin læge.

Mere om: 

Freelanceskribent Rasmus S. Knudsen

Rasmus Knudsen arbejder med kommercielle partnere, hvilket betyder, at der kan være affiliate links eller native content i artiklerne. Familieguidens redaktion går meget op i, at indeholdet af artiklerne giver vores læsere den samme læseværdi, som de øvrige artikler på siden. Brandprofilen har ingen indflydelse på vores øvrige redaktionelle arbejde.