4 råd til at få vellidte børn

Der er et rigtigt lumsk minefelt at begive sig ud i, når man diskuterer. Politik og religion er nærmest ufarligt i forhold til børneopdragelse. Få ting kan tænde småbørnsforældre af, som (ellers velmenende) gode råd og inputs til deres opdragelse af deres børn.

Og man kan heller ikke sige sig selv helt fri for at have vendt øjne eller det, der er værre, når ens forældre eller venner forsøger sig med et ”Måske ville det være bedre for Maja, hvis….”

Og der er masser af uenighed derude mht. opdragelse. Faktisk viser det sig, at otte ud af ti mener, at forældre er for dårlige til at sætte grænser for deres børn.

Børnepsykolog Margrethe Brun Hansen er ikke overrasket. Til Politiken har hun udtalt, at forældre ganske enkelt er for dårlige til at hjælpe deres børn til at kende forskel på rigtigt og forkert. Avisen bringer i samme forbindelse den anerkendte psykologs fire råd til forældre, der gerne vil have mere afbalancerede børn. Dem får du her.

  1. Tag lederskab. Hvis dit barn for eksempel plager om chokolade i supermarkedet skal du sige »ja, det ser lækkert ud, men det skal vi først have på fredag« og så skal du holde fast. Ikke noget med at give barnet et lille stykke, for så vil det typisk have mere, og vil opfatte et nej som en forhandling.
     
  2. Guide dit barn. Tag barnet i hånden og lær dem, at sociale færdselsregler i livet også gælder for dem. Hvis du er ude at handle med dit barn, og det får lyst til at pille ved noget i en udstilling, så sig, at du godt kan forstå, at det er spændende, men at der er nogen, der har brugt meget tid på at få det til at blive så pænt, så det er dumt at ødelægge det. Det er meget bedre end at irettesætte og bare sige »nej, lad være«.
     
  3. Lær barnet situationsfornemmelse. Børn behøver ikke være i centrum hele tiden. Man kan sagtens lære sit barn at aflæse, hvilken adfærd der passer til den situation, man befinder sig i. At det for eksempel ikke er en god idé at stille sig op til en familiemiddag og synge 20 vers af en ny sang, mens alle andre bliver irriterede. Det er en rigtig god ide at lære sine børn fra en tidlig alder at kunne lægge det selvcentrerede til side og se tingene fra andres perspektiv.
     
  4. Lær dit barn empati. Hvis I sidder i en bus og, der kommer en gammel dame ind med stok, så er det okay at bede dit barn rejse sig, selvom det er træt. Børn har godt af at få sat grænser, og af at få at vide, at det er en god idé at holde døren for andre og ikke bare mase sig frem.