10 tips til at få børnene med ud i det fri

Vi ved udmærket at vores børn tilbringer for meget tid foran diverse skærme. Vi ved også, at udeleg er godt for børnenes motorik såvel som deres fysiske og metale sundhed. Så, hvorfor er det dog så svært at få dem ud? Hvad skal forældre helt konkret gøre for at få både store og små børn ud i den friske luft?

Naturens materialer; sten, stammer, planter og terræn, appelerer til børnenes fantasi og udfordrer i den grad deres motorisk og kreativt. Børn der gennem deres opvækst tilbringer tid i naturen og lærer naturen at kende, er måske også mere tilbøjelige til at bruge naturen som voksne. Så der er mange gode grunde til at opfordre børnene til udeleg - og har børnene lidt svært ved selv at finde på en sjov leg, så er det godt at være klar med nogle forslag.

10 simple tips til at lokke børnene med ud i det fri

1. Genopdag Pippi
Find ting i naturen til din helt egen ”forundringskasse”. Det kan være fjer, sten eller et fiskeskelet. Børn elsker at samle, og det kan bruges til leg og sjov.

 

2. Skab uorden
I haven, på legepladser og i institutionen. Omgiv børn med andet end velfriseret orden. Et børnehjørne i haven med en stor grenbunke kan inspirere til huler, sørøverleg og andre fantastiske lege!

 

3. De voksne kan også lege med! 
leg selv med, når dine børn er ude; du har her en rigtig god mulighed for både at få frisk luft og tid sammen med børnene.

 

4. Skift videospillet ud med fiskenettet
Giv gaver, der opfordrer til udendørs oplevelser; f.eks. et fiskenet eller haveredskaber.

 

5. Fortæl, fortæl!
Videregiv dine egne historier og din families udendørsminder, mens I er i naturen. Fortæl om farfar, der byggede huler nede ved søen og om dine egne lege fra barndommen.

 

6. Inkluder naturen i hverdagens rutiner
Skræl kartoflerne udenfor, mens børnene leger – eller smør en madpakke og spis i skoven.

 

7. Luk naturen ind i børns univers
Fortæl dine børn om, hvor grøntsagerne og kødet i supermarkedet kommer fra og gå selv på svampejagt, pluk bær o.l.

 

8. Flyt undervisningen ud
Husk at opfordre dine børns lærere og pædagoger til at være udenfor; naturen er fantastisk som klasseværelse.

 

9. Slip kontrollen med dine børn/overvind skrækken
Vær ikke bange for snavset, myrerne og det ufriserede; lad børnene tumle og lege på deres egne præmisser.

 

10. Skriv din egen familie-naturhistorie
SKab minder og traditioner der foregår udendørs. Både med familie og venner med børn; det kan være den årlige rundboldskonkurrence, fisketur eller andet.