Hjælp børnene til at få lyst til at læse

”Når børn læser af lyst, får de mere glæde af det. Der er mange gode oplevelser i litteraturen, som vi voksne kan hjælpe børn med at blive opmærksomme på, hvis de ikke selv er det. Vi skal dog være bevidste om, at det ikke er sikkert, at det, vi synes er god og rigtig litteratur for vores børn, er det samme, som de selv har lyst til at læse. Og at det er helt fint, bare de har lyst til at læse.”

Det mener ph.d. Stine Reinholdt Hansen, som fredag d. 7. november holder fagligt oplæg om børns læselyst på den årlige bogmesse i Bella Center.Ifølge Stine Reinholdt Hansen er den største udfordring, at mange børn kun møder bøger i skolen eller i forbindelse med lektier. Derfor bliver det at læse forbundet med pligt, mens TV og digitale spil i højere grad opfattes som fritidsbeskæftigelser.

”Der skal være plads til børnenes egne læsepræferencer i skolen, og det skal være legitimt for børn at ville læse for at lære noget i fritiden.”

I sit oplæg vil Stine Reinholdt Hansen, med udgangspunkt i en spørgeskemaundersøgelse blandt 1999 børn i 3.-6. klasse over hele landet, blandt andet se nærmere på, hvordan drenge forholder sig til læsning i forhold til piger; hvad flere drenge godt kan lide at læse, hvad der kendetegner disse tekster, og hvem der oftest inspirerer drenge til læsning.

”Jeg håber, mit oplæg kan være med til at sætte tanker i gang hos voksne formidlere af børnelitteratur. Hvad enten det er lærere, pædagoger eller forældre.”

Det er vigtigt, at børn ikke kun læser af pligt, men også af lyst. Det er udgangspunktet for Stine Reinholdt Hansen, ph.d. i børnelitteratur og børns læsevaner fra Institut for Uddannelse og Pædagogik ved Aarhus Universitet, når hun d. 7. november holder oplæg på det nye tiltag, Faglig Fredag, under BogForum i Bella Center.

Faglig Fredag vil bestå af en foredragsdel i auditorium samt en mere praktisk hands-on del inde på selve messen. De besøgende kan ud over Stine Reinholt Hansen møde Kirsten Jordal & Merete Flensted Lausten, Merete Brudholm og Helle Dyhr Fauerholdt.

Tilføj kommentar

Plain text

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
For at forhindre spam.