godt legetøj

Hvad er det man skal kigge efter, når man skal ud og investere i nyt legetøj til ungerne?

● Køb kun legetøj med CE-mærket og tjek at mærkning og advarsler er på dansk.
● Tjek, at legetøjet er solidt lavet ved at hive i hjul, øjne, næser og andre smådele. Hvis du kan hive det af, så kan et barn også. Børn under tre år undersøger alt ved at putte det i munden, med risiko for kvælning. Vælg derfor legetøj uden små dele til børn i den aldersgruppe.
● Undgå legetøj, der afgiver høje lyde.
● Vælg legetøj, der passer til barnets alder, evner og udviklingstrin. Du kan som regel finde oplysning på pakningen af legetøjet hvilken aldersgruppe, det er beregnet til.
● Køb altid mærkevare, så er du sikker på kvaliteten. Mærkevarer udmærker sig ved at være godt produktudviklede og giver oftest en bedre legeværdi for børnene. Mærkevarer holder længe og giver børnene et bedre forhold til materielle værdier end dårligt og billigt legetøj.
● Til små børn (nul til tre år) bør man vælge legetøj, som tager udgangspunkt i virkeligheden. Små børn arbejder hårdt på at lære at begå sig i den virkelige verden. F.eks. legetøjskøkkener, tøjdyr, små biler og dukker.
● Sørg for at børnene ikke kun har legetøj af plast. Der skal også være legetøj af træ, metal, skind o.s.v.
● Større børn leger både ud fra en fantasiverden og en verden, der ligner virkeligheden. Lego brandstation eller Belville er fra den virkelige verden. Power Rangers er fantasiverden. Giv børnene noget fra begge verdener.
● Legetøj må gerne have en kvalitet, så det kan gå i arv til yngre søskende.
● Dukker behøver ikke absolut at kunne skrige og tisse. Specielt ikke til små børn, der alligevel ikke kan bruge dukker fyldt med elektronik.
● Børn har behov for legetøj fra alle fem hovedkategorier: Mennesker, dyr, redskaber, systemer/strategier og naturting.
● Vær ikke bange for at give børnene kønsspecifikt legetøj.
● At lege med andre børn er også vigtigt for legen. Vælg også legetøj, hvor to børn kan lege sammen med hver sin hovedrolle.
● Spil er også legetøj. Spil er imiteret virkelighed, hvor man lærer at vinde og tabe. Lærer, at man er god til nogle spil, og andre er bedre til andre spil - ligesom i livet.

Fra 1. april 2000 er det forbudt at sælge legetøj, der indeholder blødgører. Forbuddet gælder legetøj til børn i alderen 0-3 år.

Kilde: Forbrugerstyrelsen