Den første tand

Ved fødslen er mælketænderne næsten færdigdannede. Som regel kommer den første tand omkring 6-måneders-alderen, men det kan variere fra barn til barn. Ofte er det de to små fortænder i undermunden, der kommer først.

I ugerne inden en mælketand bryder frem, kan du ofte se en lille bleg bule på barnets gumme. Jeres barn kan i forbindelse med tandfrembrud være lidt pylret, gummerne vil være irriterede og klø, og barnet savler ofte meget. "Rød hale" kan forekomme, og barnet kan evt. have feber et par dage. Er feberen ikke væk efter 1 døgn, skyldes den ikke tandfrembrud, og lægen skal da kontaktes. Høj feber skyldes ikke tandfrembrud og må ikke "undskyldes" hermed.

Bidering
Det kan være en god idé at anskaffe en bidering, da de fleste børn godt kan lide at bide i noget "hårdt". Der findes mange forskellige bideringe. Træbideringe har altid været og er stadig populære.I kan også massere gummerne med en finger eller med en blød babytandbørste. På den måde vænner barnet sig til tandbørsten og husker den som noget rart, når tænderne skal børstes.

Babys tænder skal børstes
Modermælk er sød. Ammer du hyppigt er det vigtigt at barnet får børstet tænderne rene.
En nyfrembrudt tand er altid sund. Men karies (huller) kan optræde allerede i barnets første leveår, og især hvis du ammer hyppigt. Første tegn er hvide streger i emaljen langs tandkødet.
Børst dit barns tand/tænder grundigt også selv om den/de ikke er helt frembrudt(e). Brug gerne en lille smule mildt fluortandpasta, hvis barnet accepterer det. Hvis ikke dyppes tandbørsten i vand.

Husk dine egen tandpleje
Når du ammer, er det vigtigt, at du drikker rigeligt. Drik derfor, hvad du har lyst til af f.eks. vand, mælk og te, men undgå så vidt muligt de meget søde drikke, som sodavand og saftevand - for din egen tandsundheds skyld.

Sutteflasker
En sutteflaske bør kun indeholde modermælkserstatning, vand eller usødet te.
Kom ikke juice, sød saft eller drikke-youghurt i sutteflasken. Er der tit søde drikke i sutteflasken, vænner barnet sig til den søde smag, og det kan være svært at få det til drikke andet. Jo længere tid, der er sukker på tænderne, desto større er risikoen for udvikling af huller. Fra ca. 6-måneders-alderen kan dit barn begynde at drikke af en kop. Du skal være opmærksom på, at sutteflasker kan påvirke barnets tandstilling på samme måde som en narresut.

Tandpasta
Brug en mild tandpasta, der indeholder fluor. Hvis du har problemer med at holde tænderne rene, må du være tilbageholden med at give dit barn søde sager, incl. saftevand. Søg tandlæge, hvis du observerer hvide streger på tænderne langs tandkødet eller mørke pletter i furerne på kindtændernes tyggeflader.
Det allervigtigste for barnets tænder er tandbørstning. Derfor er det godt at starte tandbørstningen, så snart den første tand er synlig i munden.Forældre opfatter af og til tandbørstning på små børn som et overgreb, fordi barnet måske skriger og vrider sig. Men det er misforstået godhed mod barnet, hvis man undlader at børste tænderne. Det er nemlig endnu mere synd for barnet, hvis der kommer huller.
2 minutters tandbørstning morgen og aften er trods alt bedre end 1 time i tandlægestolen!
Dit barn har brug for hjælp til tandbørstningen indtil 10-12 års alderen.
Børst dit barns tænder helt rene morgen og aften, også selvom barnet ikke har lyst. Det varer nemlig ikke ret længe, før barnet opdager, at der er nogle ting, der skal gøres. Og så bliver tandbørstningen ofte både rar og hyggelig.
Lad eventuelt dit barn få en tandbørste, som barnet kan kigge på og putte i munden, mens det ligger på puslebordet. Brug selv en anden tandbørste. Støt barnets hoved, så du ikke skader barnets mund. Børst med små gnubbe- eller cirkelbevægelser langs tandkødsranden - og på tyggefladerne, når kindtænderne bryder frem.
Det kan være en god idé at sætte et spejl op over barnet, så det kan se, hvad der foregår. En sang, leg eller en historie kan også hjælpe med til at gøre tandbørstningen lettere. Børn i trodsalderen bruger gerne tandbørstetidspunket til at markere sig, men det går oftest over, hvis man fastholder tandbørstningen.
Når barnet bliver større, er det lettest at sidde med barnet på skødet - og støtte barnets hoved mod kroppen. Hold ud i kinden med en finger og børst med den anden hånd.
Når kindtænderne kommer, er tandpasta nødvendigt, idet det er vanskeligt at børste de knudrede tænder rene uden tandpasta.