Vidste du det om julen?

December er traditionernes tid. Vi ser de samme film, synger de samme sange og spiser den samme mad. Her er 8 sjove facts du (måske) ikke vidste.

1
Når vi svinger dankortet i denne dyre juletid på gaver, så er den anslåede udgift per husstand cirka 3.000 kr. på julegaver. Aldersgruppen mellem 55-69 år er de mest gavmilde med et forbrug på næsten 4.000 kr. Det er dog stadig intet imod vores rige broderfolk, nordmændene. Det er dem, som bruger allermest på julen i hele Europa med et snit på over 6000,- kroner.

2
I den populære julesang "Højt fra træets grønne top" fra 1848 optræder en del børn. William, Sine, Peter m.fl., som alle var i familie med forfatteren til sangen, Peter Faber. Den eneste der sandsynligvis ikke var, er Henrik, som skal være fændrik (en militærgrad mellem løjtnant og sergent). Han blev digtet til, da der skulle være en henvisning til tre-årskrigen, som lige var udbrudt.

3
Sangen White Christmas er den met solgte single i verden med et salg på over 50 mio. eksemplarer. (100 mio. hvis man tager alle udgaver med). Den er i øvrigt skrevet af Irving Berlin, som ikke fejrede jul, da han var jøde.

4
Julefilmen "Alene Hjemme" fra 1990 med Macaulay Culkin kostede kun $15 mio. at producere. Et beløb, som allerede efter åbningsweekenden var tjent ind. Det er den mest indtjenende julefilm nogensinde, som i biograferne alene verden over indkasserede over $530 mio. Hertil skal så lægges video/dvd/ og andre royaltyindtjeninger i årene efter. Efterfølgende film "Alene Hjemme i New York" kostede sølle $18 mio. at producere, men også her var indtægterne svimlende høje: $358 mio.

5
Julekalendre på tv begyndte tilbage i 1962 med "Historier fra hele verden". TV2 introducerede voksenjulekalendre i 1990 med "Jul i den gamle trædemølle" og året efter med en af de mest populære "The Julekalender" lavet af trioen De Nattergale.

6
Julemanden, som vi kender ham bedst med sit store hvide skæg, tyk mave, rød-hvide dragt, sort bælte og brune støvler, stammer ikke fra oldgamle dage. Det er Coca-Colas version fra deres reklamer fra 1931. De rød-hvide farver var godt nok i forvejen forbundet med den mytiske (Sankt Nikolaus) figur, som var god mod børn. Men det var folkene bag læskedrikgiganten, som tilførte den helt rigtige røde farve fra deres etiketter samt de hvide pelskanter, så det passede med det berømte logo.

7
Det mest populære juletræ i danskernes stuer er nordmannsgranen. Det udmærker sig ved ikke at tabe nålene, når det bliver fældet. Og man stikker sig ikke på dem, når man pynter det. Måske det er medvirkende til dets popularitet. Mange sværger dog stadig til det "rigtige" juletræ, rødgranen.

8
I 2014 blev Danmarks nationalret kåret. Stegt flæsk og persillesovs løb med sejren, men heldigvis skal man ikke spise det den 24. december. Her er det suverænt anden, som løber med sejren. Det får over 60 % af danskerne. Flæskestegen er på en flot 46 %, så mange kombinerer også anden med grisen, inden der danses om juletræet. Til dessert er den gamle risengrød fortrængt af risalamande, som bliver nydt i 90 % af alle husstande. En ret, som på trods af sit flotte franske navn, er pæredansk.

Mere om: