Så meget is spiser vi i Danmark

Danmark har et af Europas højeste isforbrug med knap 10 liter is per person om året. Det er næsten dobbelt så meget, som de fleste andre europæere spiser. Kun i Finland og i Sverige bliver der spist mere is per indbygger. 

For mange danskere er is, ispinde og isdesserter en del af livet, nærmest fra fødslen. Vi har spist hjemmelavede sodavandsis på hverdage og til de store fødselsdage og fester eksempelvis hjemmelavet vaniljeparfait og syltet frugt eller islagkage fra HjemIs. Vi elsker de danske originaler såsom Filur, Kæmpe Eskimo og Københavnerstang, der ikke findes noget andet sted i verden. Og ikke at forglemme de gammeldags isvafler med fire kugler is, flødebolle og flødeskum – sidstnævnte mange steder afløst af guf, en meget dansk konstruktion af piskede æggehvider, sukker og måske et farvestof. Og går sommer- ferien til Bornholm, så er ferien ikke fuldendt uden mindst én Krølle-Bølle-is eller softice om dagen.

Så sent som i 1960’erne var der i Danmark flere hundrede små og mellemstore mejerier med isproduktion rundt omkring i landet. Men i de følgende par årtier blev det danske ismarked kraftigt præget af salg og opkøb, og mange mindre mejerier blev opslugt af større danske og udenlandske isproducenter. I dag kan man tælle en håndfuld danskejede, store producenter af is. De dominerende udbydere  er få og store og sælger godt nok is i Danmark, men isen er produceret i udlandet.

Der kommer dog flere og flere små kvalitetsbevidste producenter til verden. Og en snart fuldendt skala af forretninger ser dagens lys. Lige fra trendy isbarer, hvor man til sin fedtfattige yoghurtis tilvælger forskellige slags fyld, til producenter, der sælger en så- kaldt „super premium“-is, en is, der er produceret uden skelen til kalorier, og en is, der ikke har fået indpisket unødig luft.

I modsætning til f.eks. italienerne køber danskerne dog stadig fortrinsvis is i supermarkederne og opbe- varer det i fryseren derhjemme – italienerne køber is ved et gelateria og spiser det udenfor, mens vi spiser langt størstedelen af vores ti årlige liter hjemme  i privaten.

Det virker ikke som om, at den danske forbruger er interesseret i at nedtone forbruget af is. Men måden at forbruge og indtage is på kan nemt ændre sig i fremtiden. Måske vil flere og flere fremover købe og spise deres is på en isbar. Og måske vil det vokssende marked af mindre danske kvalitetsisproducenter smitte af, så vi får lyst til at lave endnu mere og endnu bedre is derhjemme.

 

DANSKERNES ISFORBRUG I TAL

62% af befolkningen har is liggende i fryseren. Især vestjyderne sørger for at have is på lager.

66% af os tænker ikke på tilsætningsstoffer, når vi køber is.

25% af befolkningen har det seneste år selv lavet is.

10% af den is, vi spiser, er fra mikroproducenter. Og tallet er stigende.

41% af storbyboere nyder isen på gaden eller i det hele taget i det fri.

 

 

 

Kilde: FDB Analyse, Samvirke

Uddrag fra "Heibergs Is" udgivet på Lindhardt & Ringhof. 208 sider. 199,95 kr.