Gode timer med kniv

Der er noget dejligt beroligende og afslappende ved at sætte sig på en sten, træstub eller blot en stol og snitte med en kniv i en gren eller kæp. De fleste børn får hurtigt erfaring med kniven og den spændende dobbelthed, den har. Den er farlig, men rigtig god at bruge, og så er det sejt at have en kniv i hånden og måske eje en.


Foto: Thomas Neumann

De fleste kan lære at bruge en kniv, og et par gode startregler er:

1. Snit altid med rolige bevægelser
2. Snit eller skær væk fra kroppen
3. Hold afstand til andre
4. Sid ned
5. Se på, hvad du laver

Hvis I snitter for første gang og er usikre på barnets motorik, kan det være en god idé at starte op med en skrællekniv. Den er fin til at fjerne bark på en gren, men næsten umulig at skære sig på. Det er også en god måde at træne snittebevægelsen, som er væk fra en selv.


Foto: Thomas Neumann

Der er mange slags knive at snitte med, og der er fordele og ulemper ved mange. Vigtigst er det, at kniven er skarp. Så skal der ikke bruges mange kræfter på at skære. Det farlige opstår, når der lægges kræfter i.

Brug friskt træ, når I snitter, da gammelt, trøt træ er meget svært at snitte i. Det er let at snitte i grene af pil og hassel, og banken kan nemt skæres af i fine mønstre. Men I kan sagtens bruge alt muligt andet træ.

Snit noget
De fleste gange er det bare rart at sidde med en kniv og snitte i en pind uden en konkret plan. Men en lang kæp, som skal være vandrestav eller en Gandalf-troldmandsstav, er en god lille opgave. Skær barken af f.eks. i ringe, så bliver den flot og personlig.

En lidt sværere snitteopgave er at lave en figur ud af et stykke træ. Her skal barnet have snittet noget i forvejen, da det kræver lidt mere motorik at styre kniven. En god startopgave kunne være at snitte en nisse eller en fugle eller en trækniv.

Ups!
I må naturligvis forberede jer på, at barnet kan komme til at skære sig en gang imellem. Det er selvfølgelig aldrig sjovt, men vigtigt er det at være rolig og fattet. Tag straks en klud omring snittet for at stoppe blodet. Blod, der løber, stresser både barnet og den voksne. Trøst barnet, vent to-tre minutter og kig så på såret. Er det mere en to centimeter, er det desværre på skadestue, men det er sjældent. Oftest er det mindre, og så kan du skylle det eller blot sætte et plaster på. Tilbyd gerne indvortes plaster i form af noget sødt. Snit endelig videre, hvis barnet er frisk på det.

TIPS
Snit sammen, det giver ro, og en rollemodel og gode råd er lige i nærheden.
I kan snitte ved bål, på en træstub i skoven, på en sten, hjemme på terrassen, på altanene eller i haven. I kan også snitte i stuen, her er ro og varme, hvis det er vinter, og I skal blot svinge en støvsuger eller kost bagefter.

Fra bogen
- "Gode naturoplevelser for børn med autisme og særligt sensitive børn".