7 sunde tips til din sunde ferie

Foruden sol, varme og lyse nætter, betyder sommeren også mere tid til dig selv, hvor du kan spise sundt, dyrke motion og i det hele taget stille skarpt på at få nye sunde vaner, som du kan tage med hjem i hverdagen.

Sommerferien er den tid på året, hvor du har mulighed for at få koblet af, komme helt ned i gear og hygge dig med familie og gode venner. Og selvom ferien selvfølgelig også skal være nydelse og afslapning, så behøver du faktisk ikke at give helt slip på de sunde vaner. Netop sommerferien er en oplagt mulighed for at have øget fokus på din sundhed. Det bugner nemlig med lækre frugter og sprøde og friske grøntsager, der giver et ordentligt vitaminboost, solen får humørbarometret til at stige og fylder dig med masser af D-vitaminer, og de lange dage og lyse aftener giver masser af muligheder for at nyde naturen og dyrke masser af motion og sjove fritidsaktiviteter i det fri. Så der er altså ingen undskyldninger for ikke at gøre din sommer både sundere og sjovere…

7 NEMME OG SUNDE SOMMERVANER

1. Start dagen sundt
Mange lande - særligt sydpå - har en morgenmadskultur, der er meget anderledes end den, som vi er vant til herhjemme. Flere steder starter man dagen med noget sødt og en kop kaffe. Men det er hverken godt for din sundhed eller taljemålet, hvis du hele ferien kickstarter dagen med croissanter, kage eller pandekager. Læg i stedet en solid bund med masser af friske grøntsager og salater, spis yoghurt med lidt frisk frugt, mysli og nødder eller vælg en omelet til morgen. Det mætter godt  - og længe og giver god energi til hele dagen.

2. Skru op for de grønne sager
Sommeren er højsæson for friske grøntsager, frugter og søde bær. Nye kartofler, grønne bønner, asparges og ærter er sprængfyldt med fibre, C-vitaminer og sunde næringsstoffer, og så mætter de godt og længe og indeholder ikke mange kalorier. Skru op for det grønne ved at spise frugt og grønt både morgen, middag og aften enten som snacks, i blandede salater eller som tilbehør til grillmaden. Hav altid rensede og udskårne grøntsager parat i køleskabet, så du nemt kan mikse en pose og tage med på stranden eller til køreturen. 

3. Flyt din træning udenfor
Går eller løber du en tur ude i det fri, forbrænder du ikke kun flere kalorier - du får samtidigt udforsket omgivelserne og naturen. Holder du sommerferie ved havet, kan du fyre lidt ekstra op under konditionen ved at tage en løbetur i det tunge sand eller i strandkanten. At bevæge sig i sand er nemlig væsentlig hårdere, end det umiddelbart ser ud til, og det bløde underlag udfordrer kroppen og musklerne på en helt anden måde, end hvis du bevæger dig på grusstier eller asfalt.

4. Hold igen med alkohol
Vin, øl, cider og farverige sommerdrinks er fyldt med sukker og dermed også mange kalorier. Vil du holde vægten og alligevel nyde en drink i ny og næ, kan du overveje at gå efter de mindst sukkerholdige som f.eks. vin med lav alkoholprocent, drinks med light sodavand eller såkaldte Skinny Bitches lavet på vodka og danskvand. Og hvis du oven i købet er opmærksom på, at hvert andet glas, du drikker, er vand, så sparer du din krop for både kalorier og tømmermænd.

5. Træk stikket
I en hektisk hverdag kører hjernen i bogstavelig forstand på de højre frekvenser, og det er sjældent, at hverdagen levner tid til et mentalt frikvarter, hvor du giver dig selv lov til at glemmer tid og sted, dagdrømme eller lave ingenting. Brug derfor ferien på at ”tjekke mentalt ud” og tømme hovedet for tanker ved f.eks. at ordne haven, lytte til musik eller podcasts eller bare sidde og kigge ud over havet. Du kan også overveje at sætte lidt tid af til at lære at meditere og dermed få en ny sund vane, som du kan fortsætte med, når den hektiske hverdag igen melder sig.

6. Dyrk yoga under åben himmel
Hvis vejret tillader det, er det en fantastisk oplevelse at dyrke yoga udendørs i haven, ved vandet eller i skoven. De langsomme og rolige stræk sammen med naturens dufte og lyde virker nemlig beroligende på sindet. Og samtidigt med, at du kommer ned i gear, så giver det også fornyet energi. Flere steder tilbydes gratis yogaundervisning eller yogafestivaler under åben himmel – det eneste du skal medbringe er en yogamåtte.

7. Spis sundt på farten
Det kan være en udfordring at spise sundt, er når man er på farten. Og det gælder ikke mindst, når man har børn på bagsædet. Uanset om det er flyrejser eller bilfrie tværs gennem Europa, så er motorvejscafeterier, Fastfoodrestauranter og flymad skabt til overlevelse snarere end næring og nydelse. Hvis det er muligt så medbring selv en lækker madpakke, hjemmelavet sandwich og sunde snacks som f.eks. nødder, knækbrød, gulerødder, frisk frugt – og selvfølgelig masser af vand på rejsen.

Pernille Lewinsky Kofoed

Pernille er freelance journalist og sideløbende med skriveriet underviser hun i yoga. Hun brænder for sundhed i bred forstand og har derfor gennem mange år skrevet om kost, motion, psykologi, yoga og mental sundhed for en lang række ugeblade og magasiner.