undgå alkohol

Sundhedsstyrelsen har skærpet anbefalingen om alkohol og graviditet, både når det gælder den gravide, og når det gælder kvinder, der planlægger at blive gravide. Rådet nu er: Er du gravid: Undgå alkohol. Prøver du at blive gravid: Undgå alkohol – for en sikkerheds skyld.
Den nye rådgivning er baseret på en række nye forskningsresultater, der viser, at alkohol er skadeligt for fostret, og at skadevirkningen bliver større, jo højere alkoholkoncentration moderen har i blodet.

Alkohol kan påføre fostret et bredt spektrum af skadelige effekter, hvoraf flere er livsvarige. Desuden kan skaderne opstå i alle faser af svangerskabet. Disse skader kan forhindres fuldstændig, hvis den gravide kvinde undlader at drikke alkohol. Selv mindre mængder eller enkelte gange med forbrug af flere genstande kan være skadeligt, og der er ikke mulighed for at pege på et forbrug, der med sikkerhed ikke indebærer nogen risiko for alle kvinder, hedder det i det notat, Sundhedsstyrelsen har udarbejdet vedrørende den nye anbefaling.

Sundhedsstyrelsen skriver at det formodes, at alkohol påvirker alle stadier af fostrets udvikling og bevirker forskellige skader afhængig af i hvilken fase af graviditeten, der drikkes alkohol.
Drikkes der alkohol omkring tidspunktet for undfangelsen, kan det føre til spontane aborter og dødfødsler. Alkoholindtagelse i perioden fra omkring tredje til ottende uge efter undfangelsen, hvor organerne anlægges – og i den periode, hvor mange gravide ikke ved, at de er gravide - kan formodentlig medføre celledød og cellevandring og dermed medføre misdannelser, hedder det videre.

Hjernen udvikles under hele graviditeten og er specielt følsom over for alkohol, navnlig i første og tredje trimester. Selv kortvarige høje alkoholkoncentrationer i fostrets blod kan føre til et bredt spektrum af neurologiske forstyrrelser. Det kan ikke udelukkes, at et alkoholforbrug på 4-5 genstande om ugen eller derover kan forøge risikoen for spontan abort i første trimester, dødfødsler, ganespalte, for tidlig fødsel, væksthæmning, ADHD og allergiske sygdomme.

Kvindens og fostrets vilkår under graviditeten er medbestemmende for barnets fysiske sundhed resten af livet. Når man skal vurdere, på hvilken måde man skal omgås alkohol under graviditeten, vil det derfor være relevant at tænke på, hvad der fremmer sundheden i stedet for at vurdere, hvilke risici man kan udsætte fostret for, uden at det tager påviselig skade, hedder det.Sundhedsstyrelsen, februar 2007
Mere om: