Styr på familienFå overblik i hverdagen
I de fleste børnefamilier er antallet af hverdagens opgaver, aftaler og gøremål så omfattende, at de ikke kan administreres med en god hukommelse alene. Når man derudover kan se frem til en tid med mange nye ting der skal huskes, hvilket der jo som regel er i begyndelsen af et nyt år, så kan det være en god ide at overveje at indføre en system som kan hjælpe hele familien til et bedre overblik i hverdagen.

Mor styrer kalenderen
I mange familier er det mor der har styr på familiens aktiviteter. Hun ved hvornår hvem skal hvad og hvordan det står til på hjemmefronten mht. madbeholdning, madlavning, rengøring og tøjvask. Hun uddelegerer opgaver til resten af familien, og det er hende, der får dårlig samvittighed når familien glemmer en slægtnings fødselsdag, når der pludselig ikke er flere rene underbukser eller når der igen ikke er købt ind til aftensmaden.
Selvom mange moderne småbørnsfædre er på banen, så er der stadig dem, der helt konsekvent henviser til deres kone, når der skal laves legeaftaler, arrangeres middage osv. Hvorfor kvinder finder sig i at have det overordnede ansvar for familiens aktiviteter, skyldes måske især, at vi stadig hænger fast i traditionelle kønsrollemønstre, men der er da også kvinder, der selv er overbevidste om, at de bedre evner at lede og fordele opgaverne i hjemmet end deres mænd.
Rent praktisk kan det da også være hensigtsmæssigt og endda nødvendigt, at alle aktiviteter samles hos én nøgleperson, da man på den måde sikre at aktiviteterne rent tidsmæssigt hænger sammen.

Fælles kalender - fælles ansvar
Men det overordnede ansvar kan også fordeles mellem forældrene ved at indføre en fælles kalender. På den fælles kalender noteres alle familiens aktiviteter, og mor og far har lige meget ansvar for at kalenderen er opdateret og opgaverne husket.

Hos boghandlere kan man finde kalendere, som er designet til at holde styr på familiens aktiviteter. Se f.eks. de nye hyggelige familiekalendere, med motiver fra Peddersen & Findus eller Tina Scheftelowitz´ flotte Suveræne Sæsoner 2013, der udgives i samarbejde med Dansk Flygtningehjælp ...
Se dem her >>

Kalendere på nettet
Når det kommer til langtidsplanlægning, ændring af opgaver og ajourføring kan papirskalendere dog være noget ufleksible og besværlige. Alternativt kan man holde styr på familiens aftaler via onlinekalendere. Her har begge forældre adgang til kalenderen og kan tilføje opgaver og aktiviteter - og sætte kalenderen til automatisk at sende påmindelser via e-mail eller sms.

Familie-portalen.dk er en onlinekalender udviklet af to fædre. Kalenderen er nemt og enkelt at navigere rundt i og holder styr på alt fra forældremøder og fritidsaktiviteter til middagsaftaler og deleordninger. Inkl. gratis kalender App til Android baserede telefoner. Se mere på Familie-portalen.dk >>

En anden onlinekalender er delekalender.dk. Den er nem og overskuelig - og især god til forældre med delebørn. Begge forældre kan se den samme "børnekolonne" i kalenderen med hvert deres log-in. Se mere på Delekalender.dk >>

Delebarn.dk er endnu et samarbejdsværktøj særligt udviklet for skilsmissefamilier. Den centrale del af delebarn.dk er en kalender, der er bygget op, så alle de børn der er tilknyttet familien, kan være i en og samme kalender. Se mere på Delebarn.dk >>