Renlighed

Der er store individuelle forskelle på, hvornår børn bliver renlige, men i 2-3 års alderen begynder de fleste børn at fornemme blærens og tarmens lukkemuskulatur, hvilket er en forudsætning for barnets forståelse og motivation for pottetræningen.

Ingen pres og tvang
Det er væsentligt at overgangen fra ble til potte/toilet, er styret af barnets nysgerrighed, lyst og parathed til at prøve. Det er forældrenes opgave at motivere barnet og gøre barnet opmærksom på muligheden, men tvang og pres fra forældrenes side vil oftest kun resultere i et modvilligt barn som holder afføringen tilbage, med mavekneb og tåre til følge.
Vær derfor opmærksom på om dit barn udviser interesse og parathed for at sidde på potten. Lad en potte stå fremme, så barnet kan blive fortrolig med den. I kan sætte bamse eller dukke på potten og lege at dukken tisser. På den måde bliver barnet fortrolig med potten og får selv lyst til at prøve at sidde der.

En stille stund på potten
Når barnet er parat til at prøve at sidde selv, kan man udstyre barnet med en bog, så der ikke bliver alt for meget fokus på om der ”sker noget”.
De første gange barnet sidder på potte vil det sandsynligvis ”kun” resultere i en tisse-tår. Afføringen vil stadig foregå i bleen og det er vigtigt at man som forældre er tålmodig og skifter barnet uden bebrejdelser eller irritation. Når barnet er fortrolig med at sidde og tisse på potten, vil det give ”slip” på afføringen.

Snak lidt om rutinen
Når barnet har "præsteret" vil det ofte være nysgerrig for at se nærmere på pottens indhold. Det er naturligvis vigtigt at forklare barnet at man ikke må røre ved indholdet, men det er en god ide at lade barnet sidde og studere det lidt. Det er alt sammen med til at hjælpe barnet forstå rutinen.
Når barnet har haft afføring på potten nogle gange, er det tid til at lære barnet at komme til dig, når det skal på potten.

Børn bliver ofte først renlige om dagen - og senere om natten. Det er ikke unormalt at børn bruger ble om natten helt frem til 4-5 års alderen. Forskere mener, at årsagen hertil er, at visse børn mangler det hormon, der hæmmer produktionen af urin under søvnen.

● Husk at orientere institutionen om at I er i gang med pottetræning. Mange børn finder motivationen til at slippe bleen, ved at se de andre børn sidde på toilettet i vuggestuen/børnehaven.
● Personalet i institutionen vil også kunne støtte overgangen og minde barnet om muligheden for at komme på toilettet i løbet af dagen.
● Undgå begrebsforvirring. Benyt det samme ord for afføring, som de benytter i institutionen.

Læs også