lugtesans - skæpet lugtesans under graviditet

Kære Charlotte
Jeg er i uge 25 af min graviditet og har store problemer med kvalme og lugte. Vi venter et ønskebarn til juli, men jeg er bekymret over at min lugtesans er så overvældende intens. Min mor har for nylig arvet en masse ting fra min mormor, og efter disse ting er kommet hjem i deres hus, syntes jeg der lugter meget dårligt. Jeg har snakket med dem om det og de siger det er mig der er noget galt med, for de kan ingen ting lugte. Jeg har spurgt min mand og han siger, at der altid har lugtet sådan hjemme hos mine forældre...
De har prøvet at sprøjte med lugtfjerner, men syntes ikke det har hjulpet. Er det mig der er noget galt med? Det er blevet et stort problem for mig og påvirker mig meget. Kan det være fordi jeg er gravid eller er det noget jeg skal leve med?

Hilsen en meget fortvivlet

________________________________________

Hej fortvivlede.

Tak for dit spørgsmål.
Hjertelig tillykke med din graviditet.
Det er bestemt ikke sjovt at have kvalme og være meget lugt-følsom, og slet ikke når man samtidig er gravid.
Der er rigtig mange kvinder der oplever at have kvalme og være følsomme over for lugte i deres graviditet. De fleste kvinder oplever det dog oftest i første trimester af graviditeten, men nogle oplever det som du også senere.
Jeg vil dog anbefale dig at tale med din læge eller din jordemoder om dine gener, for at sikre dig selv om at det hele er som det skal være. Jeg er desværre ikke ekspert i dette område og ved, at du vil kunne få et bedre og mere fyldestgørende svar fra din læge eller din jordemoder.
Her på siden er der en lille artikel med overskriften: Fakta om graviditetskvalme, som jeg tænker, kan give dig lidt oplysninger du kan have glæde af. Der er i denne artikel også nogle forslag til hvad du kan gøre for at forsøge at begrænse kvalmen.
Der ligger også et spørgsmål i brevkassen under overskriften: Gravid – og mangler overskud, som måske også vil kunne give dig nogle oplysninger.
I de fleste bøger, om graviditet og fødsel, vil du også kunne finde beskrivelser om at det er almindeligt at have kvalme under graviditeten. Og det er jo også altid rart at kunne genkende sig selv og sin egen situation i det man læser, så man får viden om at der er mange kvinder der oplever det sammen som en selv. Prøv evt. også at tale med andre kvinder i din omgangskreds, familie eller venner der har været gravide. Jeg er sikker på du vil erfare, at mange af dem har oplevet det samme som du med kvalme i graviditeten.
Men igen tvivl om, at det er belastende og anstrengende, så jeg håber det enten er gået over (af sig selv siden du skrev) eller at du har fundet ud af, hvordan du kan mindske det en smule.

Jeg ønsker dig alt mulig held og lykke med din graviditet, fødsel og dit moderskab.

Venlig hilsen