kampagne for overvægtige gravide

Hver tredje danske kvinde i den fødedygtige alder er overvægtig og hver tiende svært overvægtig. Det kan give en række komplikationer under graviditet og fødsel, som kan forebygges med mere motion og sundere kostvaner.

Fødevarestyrelsen og Sundhedsstyrelsen har samlet rådene til gravide om mad og motion i én ny pjece. Her kan de gravide bl.a. læse om, hvad og hvor meget de skal spise, hvad de skal undgå, anbefalede kosttilskud og vægtstigning, samt hvilke typer motion, der er hensigtsmæssige under graviditeten. Pjecen afliver også nogle sejlivede myter, og understreger fx at gravide ikke skal spise for to, samt at det er godt at være fysisk aktiv under graviditeten.

"Alt for mange kvinder har problemer med overvægt under graviditeten. Derfor er det vigtigt, at vi gør kvinderne opmærksomme på, hvad sund mad og motion betyder for både mor og barn. Nu har vi samlet al rådgivning om mad og motion til de gravide i én pjece, så det bliver let for kvinderne at få overblik over, hvordan de bør spise og motionere", siger familie- og forbrugerminister Lars Barfoed.

Af materialet fremgår det, at man ikke bør gå på slankekur, hvis man er gravid. Men en graviditet er en god anledning til at begynde at motionere og spise sundt, hvis man ikke allerede gør det.

Motion under graviditeten er lige så vigtigt som sund mad. Gravide, der motionerer, får en bedre graviditet, fødsel og tid herefter. Overvægt kan give en række komplikationer under graviditeten, f.eks graviditetssukkersyge og svangerskabsforgiftning, som kan forebygges med motion og sunde kostvaner.

Pjecen: "Råd om mad og motion - Når du er gravid" er på vej ud til alle landets praktiserende læger og jordemødre.