Gode råd til runde maver på rejse
27. juni 2015

Som gravid kan du roligt nyde ferien i selskab med familien inden det går løs med bleskift og natteroderi. Husk blot at bruge din sunde fornuft og få styr på flyregler, forsikring og vaccinationer inden du rejser ...
Kan man rejse når man er gravid?
Hvor langt henne i graviditeten kan jeg rejse på ferie? Må jeg flyve? Hvordan er jeg dækket af rejseforsikringen, hvis der sker mig noget? Som vordende mor kan man hurtigt komme i tvivl om, hvordan man skal forholde sig før og under ferien. Rejs roligt af sted, hvis du ikke har gener på grund af din graviditet, men husk at lytte til din krops signaler, lyder rådet fra sundhedsplejersken.
”Det er meget individuelt hvad man kan holde til med en gravid mave, men langt de fleste gravide kvinder rejser på ferie uden problemer. Blot skal du huske på, at din krop er på arbejde for flere end dig, når du er gravid. For meget varme kan godt blive generende når du bærer ekstra vægt, så måske rygsækturen til den romantiske øde ø skal vente. Sæt i det hele taget et tempo og vælg en destination, der passer godt til dig,” siger sundhedsplejerske Else Guldager.
Bedst at rejse i andet trimester
Som udgangspunkt er andet trimester sædvanligvis en god periode at rejse i. Her er risikoen for spontan abort lav, den værste træthed og kvalme er som regel overstået, og mavens størrelse er endnu ikke i vejen. Skal du ud at flyve i forbindelse med din ferie må du som hovedregel flyve indtil 4 uger inden termin. Tjek altid med dit fly- eller rejseselskab, da flyselskaberne har forskellige regler.
Tal også med din læge eller jordemoder i god tid om vaccinationer og risikoen for sygdom under rejsen. Visse vaccinationer gives ikke til gravide, og der kan være rejsemål, du helt skal undgå.
Forsikringen dækker ikke morgenkvalme
Endelig skal du huske at undersøge, hvordan din forsikring dækker på rejsen, så du ikke skal bekymre dig unødigt, hvis du skulle blive syg eller komme ud for et uheld. De fleste rejseforsikringer dækker gravide uden begrænsninger i op til fire uger før fødselstidspunktet, men tjek altid, hvordan reglerne er hos dit eget forsikringsselskab før du rejser.
”Gravide er som udgangspunkt godt dækket af rejseforsikringen langt hen i graviditeten. Men husk, på, at forsikringen ikke dækker behandling eller hjemrejse i forbindelse med normale graviditetsgener. Det vil eksempelvis sige, at du ikke kan få rejsens pris refunderet, hvis du får morgenkvalme og kaster op under hele ferien eller får andre gener, som er almindelige i forbindelse med en graviditet,” siger Lotte Schartau, ansvarlig for rejseforsikringer hos Codan.
Hun anbefaler også at tegne en afbestillingsforsikring, så du får rejsens pris retur, hvis du må aflyse din rejse på grund af komplikationer i forbindelse med din graviditet, eller hvis barnet kommer tidligere end forventet.
Fem gode råd til dig der skal på ferie
1. Få styr på rejseforsikringen
Find ud af, hvordan dit forsikringsselskab dækker under rejsen, herunder om der gælder særlige begrænsninger i forbindelse med din graviditet. Husk også at tegne en afbestillingsforsikring, så du kan aflyse rejsen, hvis du får komplikationer af din graviditet inden afrejse. Mange forsikringsselskaber har særlige regler for gravide, som har modtaget fertilitetsbehandling eller venter mere end ét barn. Tal med dit forsikringsselskab.
Rejser du på ferie inden for Europa af op til 1 måneds varighed gælder Den Offentlige Rejsesygesikrings regler som vanligt. Husk i den forbindelse, at det gule sygesikringsbevis kun dækker akut sygdom/tilskadekomst og hospitalsophold inden for EU- og EØS-lande.
2. Vælg et rejsemål der passer dig
Når du skal vælge rejsemål er det vigtigt, at destinationen passer til dig og ikke omvendt. Blandt andet er det rart at vide, at der er et sygehus eller en læge i nærheden, hvis noget skulle støde til i forbindelse med graviditeten. Vælg i det hele taget et rejsemål, hvor du føler dig sikker. Tag altid vandrejournalen med på ferien.
3. Tjek flyselskabets regler
Kontakt dit fly- eller rejseselskab i god tid inden afrejse og find ud af, hvilke regler selskabet har for gravide. Reglerne varierer alt efter selskab og rejsens længde, men de fleste flyselskaber vil lade dig flyve indtil 4 uger før forventet fødsel, hvis din graviditet forløber uden komplikationer. Nogle selskaber beder desuden om at se en lægeerklæring der dokumenterer, hvor langt du er henne i din graviditet.
Mange flyselskaber lader dig rejse 4-2 uger inden termin, det kræver dog en erklæring fra din læge og du må som udgangspunkt ikke rejse i mere end fire timer. Husk at planlægge din rejse, så du flyver både ud og hjem inden den fastsatte grænse.
Venter du mere end ét barn gælder der særlige begrænsninger – tjek med dit flyselskab..
4. Bevæg dig under flyrejsen
Gravide har lidt højere risiko for at få blodpropper under flyveturen, særligt i benene. Derfor er det en god idé at købe et par støttestrømper til at have på under turen. Sørg for at sidde ordentligt og husk at bevæge dig: Lav fx venepumpeøvelser, hvor du vipper fødderne op og ned nogle gange, og gå lidt frem og tilbage under turen. Tag evt. også en hjertemagnyl nogle timer inden afrejsen, den nedsætter risikoen for blodpropper.
Tal altid med din egen læge om sikkerhed og komfort under rejsen.
5. Tal med din læge om vaccinationer
Skal du rejse til en verdensdel hvor vaccination er nødvendig, skal du tale med din læge om vaccinationer, helst i god tid inden afrejse. En del vacciner frarådes til gravide, og der kan være rejsemål som du helt bør undgå, fx fordi mulighederne for malariaforebyggelse er begrænsede.