folsyre - forebygger handicap

Når du planlægger graviditet eller allerede er gravid, er det vigtigt at huske et dagligt tilskud af 400 mikrogram folinsyre. Folinsyre, også kaldet folacin og folsyre er et B-vitamin, som forskning har vist spiller en vigtig rolle i forhold til at forebygge neuralrørsskader hos fosteret.

Folsyre forebygger alvorlige handicap
Neuralrøret er det der senere udvikler sig til fosterets hjerne og rygmarv. Men hvis nautralrøret på 22. til 29. dagen efter befrugtning ikke lukker sig, kan det skade hjernens udvikling eller resultere i rygmarvsbrok, hvilket siden kan føre til alvorlige handicap, som f.eks. lammelse af benene, ufrivillig vandladning og manglende følesans i huden.

Nedsætter risikoen væsentligt
I Danmark fødes omkring 50 til 75 børn om året med rygmarvsbrok eller manglende udvikling af hjernen. Men risikoen for at føde et barn med en neuralrørsdefekt kan mindskes væsentligt – formentlig med op til 40 %, hvis kvinderne tager et dagligt tilskud folsyre, fra de planlægger graviditet og de første 12 uger af graviditeten.

Tilskud nødvendigt
Selvom folsyre findes i de fleste fødevarer og især i spinat, broccoli, kinakål og bælgfrugter, så er det vanskeligt at få dækket hele behovet via kosten. Derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen at kvinder tager et dagligt tilskud på 400 mikrogram folsyre.
Det kræver både C-vitamin og B-12 vitamin for at kroppen optager folinsyre, derfor kan folinsyre med fordel tages med en almindelig vitaminpille eller juice.

Nogle har øget risiko
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at kvinder, der tidligere har været gravide med et barn med rygmarvsbrok samt kvinder, der selv eller hvis partner har en rygmarvsbrok indtager et tilskud af 5 mg folinsyre dagligt fra graviditeten planlægges til og med tre til fire måneder henne i graviditeten.

Se også: