Babys fornemmelse for krop og rum

Spædbørn og småbørn skal stimuleres, men oftest kommer det helt af sig selv. De fleste forældre fornemmer intuitivt barnets behov for motorisk stimulation og tilpasser kontakten - ofte helt uden at tænke over det. For vi kan ganske enkelt ikke lade være med at kysse og kæle det lille barn, eller løfte det højt op og lege flyvemaskine. Ind imellem finder man sig selv liggende på stuegulvet med ungerne kravlende, hoppende og dansende omkring sig ...
Vi kæler, kilder, tumler og griner med vores børn - og det er alt sammen med til at stimulere barnets opmærksomhed, øge barnets fornemmelse for krop og rum og styrke motorik og balance.

Babyslynger
En bæresele eller slynge er ikke kun et praktisk udstyr til forældre med spædbørn. Når børn bæres, stimuleres det lille organ bag øret, som styrer den ubevidste balance. Derudover er det godt for barnets sanser at blive rørt på muskler og hud.

Babysvømning
Babysvømning og forældre/barn-gymnastik er oplagte muligheder for på en sjov og nærværende måde at støtte sit barn og den motoriske udvikling. Læs mere om babysvømning >>

Hoppegynger og gåstole
Brug af hoppegynge og gåstol kan forsinke et normalt barns udvikling. Forbrugerinformationen anbefaler derfor at børn ikke bruger hoppegynge og gåstol.

Berøring
At røre, stryge barnet på arme, hænder, krop, ben og fødder er med til gøre barnet bevidst om hele dets krop. Nogen børn nyder berøring, mens andre bliver anspændte og irriterede. Det er vigtigt at respektere barnets signaler. Forsøg evt. næste gang at øge trykket af din hånd mod barnets hud, så berøringen bliver mere massageagtig og ikke kilder.

Leg med barnet
Al kontakt og leg med barnet styrker barnets sanser og motorik. Allerede når barnet er et par måneder kan i opmuntre barnet til bevægelser. Læg f.eks. barnet på maven og opmuntre barnet til at løfte hoved fra underlaget. Nogle børn kan lege legen i længere tid og nogen får allerede nok efter et par løft med hoved. Det er vigtigt at stoppe legen når barnet giver udtryk for ikke at ville lege mere.

Se også: