10 tips til mere overskud

Det er råkoldt og de lyse timer er få. Mange af os oplever, at vinterens mørke og kulde er anledning til nedtrykthed og træthed, der bare vil fortsætte vinteren igennem, hvis man ikke gør en indsats for at forebygge det.

Her får du gode råd til, hvordan du kan få mere energi og overskud og mindre stress i din hverdag.

Vaner. Er du tilfreds med dine vaner?
Indfør gode vaner i din hverdag. Du er formentligt godt klar over dine dårlige vaner, men har bare ikke lige haft overskud til at gøre noget ved dem. Planlæg dig ud af det! List de vaner du gerne ville have ændret og lav en dag-til-dag plan over, hvordan du kunne forestille dig de gode vaner indgik i din hverdag. Beslut dig for at droppe en dårlig vane og tilføj en god vane pr. uge, til målet er nået.

Søvn. Hvordan sover du?
Hvis man i længere perioder får for lidt søvn eller hvis søvnen er præget af uro, kan man opleve symptomer som koncentrationsbesvær- og dårlig hukommelse, man kan være irritabel  og føle sig stresset. Gode sovevaner og tilstrækkelig søvn er forudsætning for, at vi mennesker kan fungere optimalt. Voksne har brug for mindst seks til otte timers søvn – og nogen helt op til ti timers søvn i døgnet! Hvis du lider af søvnproblemer, kan de oftest afhjælpes ved hjælp af planlægning, ændring af sovevaner – og lidt tålmodighed. Forsøg så vidt det er muligt at have faste sengetider. Stå op på samme tid hver dag, også på fridage - det styrker kroppens indre ur.

Blodsukker. Er du glad for slik og søde sager?
Slik og søde sager kan give et hurtigt energi-kick. Men det er en rigtig dårlig vane, at forsøge at bekæmpe trætheden med slik og sukker. Når du spiser sødt suser blodsukkeret i vejret, hvilket giver en kortvarig følelse at psykisk velvære og overskud. Men herefter falder det til et så lavt niveau, at det resulterer i træthed og manglende koncentration.
Rådet er at prøve at holde sig fra sukker. Når du falder i, så tag en ”kold tyrker”, og kom tilbage til det sukkerfri liv. Man kan snige sig til lidt sukker via lidt frugt eller når måltidet tilsmages med en anelse honning /sukker. Men, gå uden om de helt store skud, som slik og tilsvarende byder på. Er det helt galt med slik-trangen, så vælg en af de sunde slags.

Væske. Får du vand nok?
En meget almindelig årsag til træthed er væskemangel. Dehydrering virker sløvende på din mentale koncentrationsevne og reaktionstid. Føler du dig sløv og ukoncentreret, så tank op med et glas vand eller to - der er store chancer for, at det hjælper. Drik mindst 1,5 liter væske pr. dag

Kosten. Spiser du varieret?
En forudsætning for at være frisk og rask, er at kroppen får tilført de nødvendige næringsstoffer cellerne har brug for, for at fungere. Spiser du varieret, følger de 6 kostråd og supplerer med en multivitamin- og mineraltablet, får du dækket dit behov for vitaminer og mineraler. Undlad jern som kosttilskud, medmindre din læge har konstateret jernmangel, da for meget jern skader kroppen.

Oplevelser. Hvornår har du sidst prøvet noget nyt?
Hvornår har du sidst følt dig inspireret og begejstret? Nogen gange kan kedsomhed, mangel på udfordringer og oplevelser føre til dvaskhed og træthed. Prøv noget nyt: arranger en chartertur med en veninde, meld dig som besøgsven hos den lokale Røde Kors afdeling, tag et kursus i drageflyvning, fægtning eller dykning, riv en dag ud af kalenderen og tag på spa og massageophold. Gør noget ! – og bryd den daglige trummerum.

Time-out
En ny god vane kan være at tillade dig selv ti minutters pause nogle gange om dagen. Pausen skal bruges til at tænke på noget andet, end det du lige er i gang med, få slappet af i kroppen og få samlet dig.

Kan du sige fra?
Man kan godt blive rigtig træt og trist af at blive taget for givet. At tage styringen og sørge for at få sagt fra, kan have en øjeblikkelig befriende effekt, og vil, hvis man er konsekvent, øge energiniveauet og give overskud i hverdagen. Sig fra uden undskyldninger og lange forklaringer. Det vigtige er, at du mærker dit ”Nej tak”, at du står ved dig selv, dine grænser og hvad der er godt for dig.

Motion. Bevæger du dig tilstrækkeligt?
Noget af det der bedst forebygger træthed, er motion. Du behøver hverken kort til fitness-center eller nyt træningstøj for at få den daglige motion. Tag cyklen i stedet for bilen, lad bilen stå og gå på indkøb og tag trappen i stedet for elevatoren. Gå en tur i frokostpausen, her får du rørt dig, får frisk luft og tid til at tænke på noget andet..

Frisk luft. Har du fået luft i dag?
Frisk luft og lys er vigtige ingredienser for at få en hverdag med mere overskud og energi. Når du trækker den friske luft dybt ind, kan du næsten mærke virkningen øjeblikkeligt. Du kan få frisk luft og sollys ved at trave. Selvom du ikke lige kan få øje på solen, så er den gemt bag skyerne og strålerne når igennem til dig - også selvom de kan være svære at få øje på.

Mentaltræning. Nævn 5 ting du glæder dig til
Tænk positivt, og værdsæt de gode ting i livet. Start ugen med at minde dig selv om de gode ting der er i vente i ugens løb (Er der mangel på gode ting, så planlæg nogle!). Sørg for, at du hver dag foretager dig mindst én ting, som du er meget glad for.