Sådan skaber du en have til børn

De fleste børn elsker at lege og tumle i haven og er interesserede i at prøve nye ting. Her får du tips til, hvordan du skaber en have, hvor børnene kan være med. 

Så frø


Det er nu, at frøene skal i jorden så vi kan nyde blomster og grønt hele sommeren og sensommeren med. Masser af frø kan sås direkte i havejorden mens andre frø helst skal sås i en potte i vinduskarmen og så plantes ud i haven i starten af juni, men du kan altid se på frøposen, hvordan det gøres. Tag til nærmeste planeskole eller havecenter en eftermiddag og lad børnene vælge sin egen favorit fra frøstativerne. 

Det er også en fantastisk oplevelse at så frø fra f.eks. citroner, æbler, dadler og avodado. Det kan hurtigt blive til små planter, som kan bruges som dekorative potteplanter, eller de kan stå på terrassen om sommeren.

Smukke og duftende blomster


Blomster er ikke kun en fryd for øjet, de dufter også vidunderligt, og er der noget som kan fremkalde minder, så er det duft. Sørg derfor for at ha´ nogle smukke duftende planter i haven som f.eks. ærteblomster. 
Blomsterkarse er en herlig sommerblomst, som du kan så i maj og som meget hurtigt begynder deres fantastiske vækst. Efter blomstringen kommer de karakteristiske frø til syne, som I kan samle, når de er modne og gemme dem til næste år. Så kan blomsterne atter pryde haven.

Tip:
Det er ikke så tit man spiser blomster, men der er faktisk en del, som sagtens kan spises. Hjulkrone, Blomsterkarse og Calendula kan sagtens spises. Prøv f.eks. at drys Calendula  blade på friskbagte cupcakes umiddelbart efter, de er blevet toppet med glasur. Eller næste gang du skal lave isterninger, så prøv og læg en lille spiselig blomst i hver af isterningerne, så får du de flotteste isterninger.

Solsikker appellerer til konkurrence - for hvem kan mon dyrke den højeste? Der findes efterhånden et stort udvalg af solsikke sorter, og handler det om at få gigantiske planter, bør du være opmærksom på, om du har fået fat i en pose med frø til en type, som bliver høje. Blomsterne skal helst ha´ en vokseplads, hvor der er læ og det kan også være en god idé  at binde dem lidt op, så de ikke knækker i vinden. 

Herlige grønsager

Det er sjovt for både børn og voksne at kunne hente friske grønsager i haven, og man behøver ikke at ha en køkkenhave for at dyrke lidt grønt. Det kan man dyrke mellem de blomstrende planter. Men hvis du har lyst til at dyrke mange forskellige grønsager, kan det være fornuftigt at samle dem i en nyttehave.

Herlige bær

I sommermånederne er det fantastisk at kunne plukke jordbær, hindbær, stikkelsbær og ribs og spise direkte fra buskene. Og er der frugt i rigelige mængder, så lav lidt marmelade sammen med børnene. Det er sjovt og hyggeligt at tage et glas frem en mørk november dag til et par hjemmebagte boller.

Min egne æbler

Har du et æbletræ i have, er det ingen sag at sætte sit eget præg på frugterne. Du kan nemlig sætte klistermærker på æblerne før de begynder at blive røde. Sæt mærket på den side som vender ud, når æblerne så begynder at tage farve, vil det ikke tage farve der, hvor mærket sidder. Inden æblet skal serveres, piller I mærket af, og motivet vil fremstå i grønt.

Små stier

Det er oplagt at lege gemmeleg i haven, men det er også et hyggeligt sted at gå på opdagelse. Prøv at lave nogen stier, som man kan gå rundt på i haven - det kan også lade sig gøre i en lille have. Specielt fint er det, når stierne snor sig lidt.

En bålplads

Sommeraftnerne er lange og lune, og man har lyst til at være ude så meget som muligt. Når mørket begynder at falde på, er det hyggeligt at tænde et bål, hvor man kan lave snobrød og marshmellows. Se her, hvor du let anlægger en bålplads.

Et levende hus

En pilehytte er et alle tiders legehus, og du kan selv sætte grenene i jorden nu, og om ikke så længe vil der så komme blade på og vil gøre hytten helt grøn. Pilehytten kan holde i årevis og er skøn at lege i.

Følg os