Royale navnes Top 10 liste

De skandinaviske kongehuse har i generationer haft fast tradition for at videreføre stærke nordiske navne; traditioner som går flere hundrede år tilbage. De mest brugte royale navne der gennem tiden er blevet båret af magtfulde konger, overdådige dronninger, dristige prinser og yndefulde prinsesser, er nu blevet samlet i en overskuelig Top 10 liste. Den er sjov at dykke ned i, også selvom der ikke lige er en barnedåb eller navngivning forestående.

Top 10 royale drengenavne

1. Christian

2. Carl

3. Frederik

4. Albert

5. Georg

6. Alexander, Oscar

7. Valdemar

8. Wilhelm, Gustaf

9. George

10. Axel, Fredrik

Christian er et traditionelt navn blandt de kongelige i Danmark, og har været båret af i alt 10 konger siden det 15. århundrede. Navnet har sin oprindelse fra den kristne tro, og har den latinske betydning ‘følgeren af Kristus’.

Carl oprinder fra Skandinavien, og betyder ‘stærk mand’ eller ‘fri mand’. Navnet udstråler en naturlig royal status, da det har tilhørt flere svenske konger gennem tiden, inklusiv Carl 16. Gustav af Sverige. Navnet Carl er et populært navn over det meste af verden med flere forskellige varianter, som Charles, Carlo, Carlos og Karol.

Frederik betyder ‘fredshersker’, og har ligeledes været et traditionelt navn hos de kongelige. 10 konger, inklusiv vores nuværende Kronprins Frederik, har båret navnet. Blandt de øvrige kongehuse findes navnet i flere varianter, som Fredrik og Friedrich.

Albert betyder ‘Ædelbåren’ eller ‘adelig’ og har sin oprindelse i det tyske Adalbrecht, og har især været populært blandt de tyske royale. Navnet har tilhørt den britiske prinsgemal, Prins Albert, som var gift med Dronning Victoria.

Georg er den danske variant af det engelske navn, George, som stammer fra det latinske Georgius, og betyder ‘bonde’. Navnet har været hyppigt brugt blandt de britiske konger, men da den danske prins, Vihelm, blev konge af Grækenland i 1863 valgte han også at tage navnet Georg 1.

Alexander betyder på græsk ‘menneskets beskytter’ og ‘forsvarer’. Faktisk blev Norges tidligere konge, Olav 5., født Prins Alexander af Danmark. Han var barnebarn af den danske konge, Frederik 8. Alxander har navnedag d. 18 marts.

Oscar betyder ‘hjorteelsker’, og har primært været populært i den svenske kongefamilie. Sveriges tidligere konge, Oscar 1., fik eftersigende dette navn af sin gudfar, som var selveste Napoleon. Sidenhen har navnet gået igen i generationer.

Valdemar kommer af det russiske navn Vladimir, og betyder ‘stormægtig’ og ‘berømt’. Navnet har været, og er stadig, flittigt brugt blandt de kongelige. Både Prins Joachim, Prins Christian og Prins Felix har Valdemar som en del af deres fulde navn.

Wilhelm stammer fra Tyskland, og findes også i varianten Vilhelm i Danmark. Navnet betyder ‘store beskytter’, og har tidligere været ganske populært blandt de danske konger og prinser. Både Frederik 8. og Christian 10. havde Vilhelm i deres fulde navn.

Gustaf er af svensk afstamning, og er et traditionelt royalt navn i Sverige. Navnet har været båret af 8 svenske konger gennem tiden, og betyder ‘styrke’. I Danmark bruges oftest varianten, Gustav. 

Axel er af nordisk oprindelse, og betyder ‘fredens far’. Den danske Prins Carl hed oprindeligt Christian Frederik Carl Georg Valdemar Axel, men han ændrede senere sit navn til Haakon 7. efter at han blev udnævnt til konge af Norge.

 

Top 10 royale pigenavne

1. Louise

2. Marie

3. Victoria

4. Alexandra, Charlotte, Ingeborg

5. Mary

6. Ingrid

7. Elizabeth, Sofia

8. Dagmar, Elisabeth, Maud, Thyra

9. Alice, Astrid, Caroline, Lovisa

10. Margrethe, Augusta, Maria, Olga

Louise eller den svenske variant Lovisa, er afledt af drengenavnene, Louis og Ludvig, der betyder ‘berømt kriger’, og symboliserer en der aldrig giver op. Flere tidligere dronninger af Danmark har heddet Louise, bl.a.  Dronning Louise som var gift med Christian 9.

Marie er den franske variant af det latinske navn, Maria, som også har været  meget udbredt i hele Skandinavien, og især blandt de kongelige. Navnet er bl.a. båret af Dronning Margrethes yngste søster, Anne-Marie, og af Prinsesse Marie, som er gift med Prins Joachim.

Victoria er navnet på sejrens gudinde i den romerske mytologi og stammer fra det latinske ord for ‘sejr’. Navnet kom oprindeligt til Danmark i 1800-tallet, hvilket skyldes den engelske Dronning Victorias popularitet. Blandt de kongelige har navnet hyppigst været brugt i den svenske kongefamilie, og er da også navnet på Sveriges kommende dronning.

Alexandra er afledt af drengenavnet, Alexander, som betyder ‘forsvarer’. Både Alexandra og varianten, Alexandrine, har været brugt blandt de kongelige i Danmark. I England blev navnet særligt populært efter at den danske Prinsesse Alexandra giftede sig med landets kommende konge, Edward 7. i 1863.

Charlotte stammer fra Frankrig, og er afledt af drengenavnene, Charlie og Carl, og betyder ‘den frie’. En tidligere dronning af Danmark bar navnet Charlotte. Hun var gift med Christian 5.

Ingeborg stammer fra det oldnordiske. Ing var navnet på guden af fred og fertilitet, og borg betyder ‘beskyttelse’. Frederik 8.s datter ved navn Ingeborg, giftede sig i 1897 med den svenske Kong Oscar 2.s søn, Prins Carl. 

Mary er den engelske version af Maria; den latinske form at det græske Mariam, og båret af den hellige Jomfru Maria eller ‘Virgin Mary’, og selvfølgelig også Danmarks egen Kronprinsesse Mary. Navnet har flere forskellige betydninger, både ‘den rebelske’, ‘den elskede’ og ‘ønske-barnet’.

Ingrid oprinder fra den oldnordiske gud, Ing, som var gud af fred og fertilitet. Ingrid kommer af Ingfríðr; Ing betyder ’gud’, fríðr betyder ‘smuk’, og var navnet på Danmarks tidligere Dronning Ingrid; datter af den svenske konge, Gustav 6. Adolf, og mor til Dronning Margrethe 2.

Elizabeth, og varianten Elisabeth, stammer fra hebraisk, og betyder ‘ Guds løfte’ og ‘Gud er fuldkommen’. Navnet er populært båret af Dronning Elizabeth 2. af Storbritannien, og er Kronprinsesse Marys mellemnavn.
 
Sofia kommer af den græske version, Sophia, som betyder ‘visdom’. Navnet har været meget populært i den vestlige del af verden, og findes i utallige varianter, som Sofie i Danmark, Sohvi i Finland og Fia i Sverige.

Dagmar er et nordisk pigenavn, som betyder ‘kær’ og ‘fred’. En dansk prinsesse ved navn Dagmar endte i sin tid som Kejserinde af Rusland i 1881, hvor hun istedet blev kaldt Marija Fjodorovna. 

Maud er et gammelt germansk pigenavn, som betyder ‘kraftfuld kæmper’. Det er bl.a. navnet på Dronning Maud af Norge, som var barnebarn af Danmarks konge, Christian 9.

Thyra - et populært navn som stammer helt tilbage fra vikingetiden, og betyder ‘hjælpsom’. Danmarks første konge, Gorm den Gamle, var gift med Dronning Thyra, og sidenhen har flere danske prinsesser blevet fået det samme navn.

Alice er af tysk afstamning, og betyder ‘adelig’. Blandt de skandinaviske kongehuse har navnet primært været populært blandt den svenske kongefamilie, og er sågar ét af Kronprinsesse Victorias mange navne; Victoria Ingrid Alice Désirée.

Astrid har været brugt i de skandinaviske kongehuse i flere århundrede. Det er endnu et gammelt nordisk navn, som betyder ‘skønhed’ eller ‘smuk gudinde’. Dronning Margrethes søster, Benediktes fulde navn er Benedikte Astrid Ingeborg Ingrid.

Caroline er afledt af drengenavnet Carl, og betyder ‘stærk’ eller ‘frit menneske’. Navnet har været flittigt brugt blandt den danske kongefamilie gennem tiderne, og er fornavnet på Danmarks tidligere Arveprinsesse Caroline-Mathilde, gift med Arveprins Knud, Dronning Margrethes farbror.

Augusta betyder ‘majestætisk’ på latin og blev oprindelig givet til døtrene af de romerske kejsere. Gennem tiden har flere af de danske kongelige heddet Augusta eller Auguste til mellemnavn.

Margrethe kommer af Margareta, der betyder ‘perle’ på persisk. Margrethe har dansk navnedag d. 13. juli.

Olga oprinder fra oldnordisk tid, og betyder ‘hellig’. Navnet har sidenhen været yderst populært i Rusland, og blandt kongelige der. Storfystinden Olga af Rusland giftede sig med den danske prins, Vilhelm, som gik hen og blev udråbt til konge af Grækenland.

 

Kilde: Royale Relationer i samarbejde med Expedia Danmark – et nyt interaktivt stamtræ der giver et indblik i de kongeliges familieforbindelser på kryds og tværs af de europæiske landegrænser.