Forstoppelse hos baby

Når småbørn går fra at få modermælk til skemad, sker der helt naturlige forandringer i barnets tarme, som kan resultere i forstoppelse. Små børn er også ekstra udsatte, når det gælder maveinfektioner. Her får du ti gode råd til, hvordan du nemt og effektivt holder det lille barns mave i topform.
Forstoppelse er ingen sygdom, men opstår oftest i forbindelse med forandringer i den kost, som vi får. Når småbørn begynder at gå fra brystmælk til vælling og grød opstår der helt naturligt ændrede forhold i maven, som kan give forstoppelse.

Det er vigtigt at:
• modermælkserstatning skal doseres nøje efter anvisningerne. Tilsættes for meget pulver kan det gøre afføringen hård.
• fra 4 måneders alderen kan barnet få 1-2 tsk. sveskemos eller pæremos et par gange om dagen for at afhjælpe træg mave.
• vælg de mest fiberrige alternativer af grød til barnet på 6 mdr. og derover.
• når barnet er et halvt år, skal du langsomt give mere væske
• indfør varieret kost og regelmæssige spisevaner

Mad som giver maven god motion
Svesker – både som mos og drik, groft brød, fuldkornspasta, bulgur og fuldkornsgrød, frugt – både frisk og mos, grøntsager og surmælksprodukter.
Husk at små og rolige rutiner omkring toiletbesøg er fremmende for en regelmæssig afføring, ligesom daglig motion og tilstrækkelig væske er godt for tarmene.
Når små børn får diarré og opkastninger skyldes det oftest en maveinfektion, som i langt de fleste tilfælde går væk efter et døgn. Varer det længere, så søg råd hos lægen eller sundhedsplejersken. Det vigtigste parameter, for at barnet kommer sig igen, er at tilbyde rigeligt med væske. Et lille barn mister meget væske, hvis det har diarré eller kaster op.


Kilde: Nestlé Nutrition
Følg os