Rytme med spædbarnet baby barn spædbarn søvn problemer med søvn søvnproblemer baby , BarneGuiden.DK
 
 
 
Kun til MOR
 
Bognyt
 
Til boligen
 
Børnemode
 
Legetøj
 
Fødselsdag
 
Kids room
 
Gravid
 
Til baby
 
Barnedåb
 
Opskrifter
 
Sødt & Godt
 
 her er du : lørdag 2. august
 
  Børnetøj, babytøj, graviditet, graviditetskalender, økologi,  amning, ventetøj, legetøj
 
 
LIGE NU
Sommerliv
U D S A L G
FAMILIEBILEN
SKOLESTART
NØDVENDIGHEDER
TEMA
Gravid & barsel
Baby & tumling
Børnehavebarnet
Skolebarnet
Familieliv
BØRNEBØGER
 
 
 
 
 

 
BAZAR NYT
  Hummel ballerina
  Yoga
  Instruktørstol med
  Navnetavle
 
 

Rytme med spædbarnet

Rytme med spædbarnet Kære Charlotte

Vi fik en datter i januar. Hun er vores første barn, og det har, for at sige det mildt, været en meget stor omvæltning.
Vi har hele tiden fået at vide, at "rytme" er det vigtigste for en baby, og vi kører da også en madrytme, der hedder hver tredje time, startende fra kl. 6 om morgenen og slutter kl. 18.

Det skal lige siges, at jeg startede med at amme, men efter godt 3 måneder stoppede jeg. Det blev aldrig en succes. Så nu får hun modermælkserstatning og trives. Hun har også været god til at sove. Specielt efter kl. 18 og efter aftensmad tog det kun en halv til en hel time at få hende til at sove - og så sov hun igennem til kl. ca. 24 – 01, hvor hun vågnede og ville ha en flaske. Herefter faldt hun i søvn igen og vågnede først mellem 5 og 6 om morgenen.

Hun er super aktiv om dagen og elsker, at der sker noget. Hun brokker sig, når hun ikke får lov til at være med, så jeg sætter hende i hendes skråstol, og så får hun lov til at være med til opvasken osv., og det nyder hun. Men i løbet af dagen sover hun meget ujævnt, og det kan variere meget alt fra et kvarter til 2 1/2 time i et træk. Er det normalt? Hvor meget skal en baby sove?

Lige nu er vi ved at gå ud af vores gode skind, da hun den sidste uge er begyndt at gå helt amok, når vi lægger hende til at sove om aftenen og ja, hun er virkelig træt – så hvad gør man? Jeg begynder at tude når hun græder, og det er hårdt psykisk, for jeg føler mig som verdens dårligste mor, fordi jeg ikke kan læse min egen datter.

Håber du kan hjælpe.

Kh.
________________________________________________________

Tak for dit spørgsmål og tillykke med din lille datter.
Ja, jeg tror de fleste nybagte forældre vil give dig ret i at det er en meget stor omvæltning i livet at blive forældre.
Når man bliver forældre til sit første barn, står man over for store, nye og ukendte udfordringer.

Noget af det der optager nybagte forældre meget er netop spørgsmål om søvn, hvornår kan barnet sove igennem, hvor meget og hvordan kan man forvente at barnet vil sove.
Hvad kan det skyldes at barnet ikke vil sove, er der noget vi kan gøre. Alle disse spørgsmål bliver meget vigtige, også fordi man som forældre selv har brug for søvn og brug for at kunne regne med og planlægge lidt i sin hverdag.
Men sådan er det ikke for de fleste. De fleste oplever, at alt må indrettes og tilrettelægges ud fra den lille nys rytme, eller mangel på samme.

Jeg kan læse, at jeres datter sover fint og godt og længe om natten og det er jo dejligt både for jer som forældre og for jeres lille pige.

At jeres lille pige nu ændrer sit sovemønster og har svært ved at falde i søvn om aftenen, det kan være en hård periode når man selv er træt og udkørt.

Det er godt allerede nu (så småt) at begynde at lave nogle faste rutiner for hvordan i slutter dagen. Lav nogle rutiner, der er lige så genkendelige for jeres pige, som når hun får mad og bliver skiftet.

Gør nogle faste ting om aftenen inden i putter hende, det vil gøre at hun hen af vejen vil finde en ro i dette faste ritual, og vil hjælpe hende til at indstille sig på at det nu er sovetid. Det er også nu i kan begynde at bruge en lille sovebamse, som altid er med hende i sengen, og vil give hende en lille tryghed. Slut dagen med en lille sang og lidt hygge for derefter at sige godnat og sov godt og dejligt.

Dog vil jeg også sige, at jeres lille datter kun er ca. 4 måneder gammel og at I derfor må forvente, der vil ske ændringer hen af vejen og I kan ikke regne med at hun vil kunne sove på faste tider endnu. Men i kan som sagt godt begynde at arbejde lige så stille på et fast ”puttemønster”, som hun vil komme til at kende efterhånden. Det kan også mange gange være en hjælp for os forældre at vi gør det samme hver dag omkring sovetid, vi finder også en ro i denne rytme, og denne ro videregiver vi til vore lille der skal puttes.

Det er godt, hvis du selv bevarer roen og udstråler at du ikke er i tvivl om det er det bedste for din datter at sove nu, for du kan se hun er træt. Snak lidt til hende med rolig og stille stemme og fortæl hende du kan se hun er træt, så nu skal hun putte dejligt med bamsen.

Jeg ved det er svært, når man selv er træt og bare trænger til hun sover NU, men der er faktisk ikke så meget andet at gøre.
De aftener, hvor du synes det er rigtig svært og oplever du bliver ked af det og irriteret, så tal med din mand om at han overtager. Hjælp og støt hinanden i den periode, og aftal måske også at i skiftes til at være den der putter hende. Jeres datter kan sagtens finde ud af, at i måske også gør jeres ritual lidt forskelligt.

Du er ikke en dårlig mor, fordi din datter har en periode, hvor hun er lidt længere om at falde i søvn end hun tidligere har været, det er almindeligt at børn kan have perioder hvor deres sovemønster ændres.
Husk også på, at man siger det tager ca. 30 minutter at falde i søvn uanset hvad alder man har.

Prøv at tale med din sundhedsplejerske om det, hun ved sikkert meget mere om dette end jeg gør, hun vil kunne berolige dig og har måske nogle gode ideer til hvad du kan gøre.

Hvis du kommer i en mødregruppe, så prøv også at tale med de andre i gruppen om det. Jeg tror du vil erfare at de andre også oplever der sker ændringer med deres børn i forhold til hvordan deres børn sover, og det er altid godt at udveksle erfaringer med andre i samme situation som en selv.
Jeg håber du kan bruge mit lille svar, og ikke vil føle dig som verdens dårligste mor, for det er du ikke.

Du er en mor, der reagerer på den belastning og store udfordring det er, når man i livet udsættes for så stor en omvæltning det er at blive mor og blive en lille familie.

Jeg ønsker dig alt mulig held og lykke i tiden der kommer.

Venlig hilsen
  
Psykolog og brevkasseredaktør Charlotte Clemmensen
Tidsbestilling tlf.: 22 58 03 99

    a

Se også...:

Baby på vej  
Baby på vej
Med varme og indsigt fortæller Charlotte Clemmensen om de udfordringer, der følger med at gå fra en identitet til en anden – fra at være nogens barn til også at være nogens forældre. ...
Hvorfor bære baby på kroppen?  
Hvorfor bære baby på kroppen?
Når barnet sidder tæt på din krop, kan hun høre dit åndedrag og din stemme, mærke varmen fra din krop og finde ro ved den vuggende fornemmelse, når du bevæger dig omkring – fuldstændig, som da hun lå i din mave.
Rytme med spædbarnet  
Rytme med spædbarnet
De har hørt, at det er så vigtigt at køre en fast rytme med spædbørn, men hvad gør man, når det ellers trætte lille spædbarn nægter at sove? Psykolog Charlotte Clemmensen besvarer brevkassen...
Ideer til dig og din mødregruppe  
Ideer til dig og din mødregruppe
Det kan være en rigtig god og dejlig oplevelse, at deltage i mødregruppe. Her møder du andre kvinder, der ligesom du, netop har gennemgået den skelsættende oplevelse det er at blive mor …
Babykalenderen  
Babykalenderen
En bog, som uge-for-uge giver dig viden, tips og ideer til hverdagen for dig og din baby ...
Den perfekte mor  
Den perfekte mor
Mange mødre døjer med urimelige forventninger til dem selv som mor, skriver psykolog Charlotte Clemmensen. Og det kan faktisk være voldsomt befriende at erkende, at en perfekt mor også kan være træt og irriteret ...

Tilbage | Send til en ven

 
 
NYHEDSBREV
Stokke
CEWE FOTOBOG
Dubuy
Besøg BarneGuiden.dk på Pinterest.
Instagram
Nye bøger
Moderne madpakker
Moderne madpakker
Sund hud til børn