Rytme med spædbarnet baby barn spædbarn søvn problemer med søvn søvnproblemer baby , BarneGuiden.DK
 
 
 
Opskrifter
 
Sødt & Godt
 
Familiebilen
 
Fødselsdag
 
Legetøj
 
Til boligen
 
Kids room
 
Børnetøj
 
Genialt grej!
 
Kreativ
 
Dåb
 
Instagram
 
 her er du : lørdag 10. oktober
 
  Børnetøj, babytøj, graviditet, graviditetskalender, økologi,  amning, ventetøj, legetøj
 
 
LIGE NU
Er vådeservietter et problem?
TEMA
Familieliv
Gravid & barsel
Baby & tumling
 
 
 
 
 

 
BAZAR NYT
  Dukkevogn
  Lune lækkerier
  Økologiske krammed
  Play & Go legetæpp
 
 

Rytme med spædbarnet

Kære Charlotte

Vi fik en datter i marts. Hun er vores første barn, og det har, for at sige det mildt, været en meget stor omvæltning.
Vi har hele tiden fået at vide, at "rytme" er det vigtigste for en baby, og vi kører da også en madrytme, der hedder hver tredje time, startende fra kl. 6 om morgenen til kl. 18.

Det skal lige siges, at jeg startede med at amme, men efter godt 3 måneder stoppede jeg. Det blev aldrig en succes. Så nu får hun modermælkserstatning og trives. Hun har også været god til at sove. Specielt efter kl. 18 og efter aftensmad tog det kun en halv til en hel time at få hende til at sove - og så sov hun igennem til kl. ca. 24 – 01, hvor hun vågnede og ville ha en flaske. Herefter faldt hun i søvn igen og vågnede først mellem 5 og 6 om morgenen.

Hun er super aktiv om dagen og elsker at der sker noget. Hun brokker sig, når hun ikke får lov til at være med, så jeg sætter hende i hendes skråstol, og så får hun lov til at være med til opvasken osv., og det nyder hun. Men i løbet af dagen sover hun meget ujævnt, og det kan variere meget alt fra et kvarter til 2 1/2 time i et træk. Er det normalt? Hvor meget skal en baby sove?

Lige nu er vi ved at gå ud af vores gode skind, da hun den sidste uge er begyndt at gå helt amok, når vi lægger hende til at sove om aftenen og ja, hun er virkelig træt – så hvad gør man? Jeg begynder at tude når hun græder, og det er hårdt psykisk, for jeg føler mig som verdens dårligste mor, fordi jeg ikke kan læse min egen datter.

Håber inderligt du kan hjælpe.
Kh.Tak for dit spørgsmål og tillykke med din lille datter.
Ja, jeg tror de fleste nybagte forældre vil give dig ret i, at det er en meget stor omvæltning blive forældre.
Når man bliver forældre til sit første barn, står man over for store, nye og ukendte udfordringer.

Noget af det, der optager nybagte forældre meget er netop spørgsmål om søvn, hvornår kan barnet sove igennem, hvor meget og hvordan kan man forvente at barnet vil sove. Hvad kan det skyldes at barnet ikke vil sove, er der noget vi kan gøre.
Alle disse spørgsmål bliver meget vigtige, også fordi man som forældre selv har brug for søvn og brug for at kunne regne med og planlægge lidt i sin hverdag.
Men sådan er det ikke for de fleste. De fleste oplever, at alt må indrettes og tilrettelægges ud fra den lille nys rytme, eller mangel på samme.

Jeg kan læse, at jeres datter sover fint og godt og længe om natten og det er jo dejligt både for jer som forældre og for jeres lille pige.

At jeres lille pige nu ændrer sit sovemønster og har svært ved at falde i søvn om aftenen, det kan være en hård periode, når man selv er træt og udkørt.

Det er godt allerede nu (så småt) at begynde at lave nogle faste rutiner for, hvordan i slutter dagen. Lav nogle rutiner, der er lige så genkendelige for jeres pige, som når hun får mad og bliver skiftet.

Gør nogle faste ting om aftenen inden i putter hende, det vil gøre at hun hen af vejen vil finde en ro i dette faste ritual, og vil hjælpe hende til at indstille sig på, at det nu er sovetid. Det er også nu i kan begynde at bruge en lille sovebamse, som altid er med hende i sengen, og vil give hende en lille tryghed. Slut dagen med en lille sang og lidt hygge for derefter at sige godnat.

Dog vil jeg også sige, at jeres lille datter kun er ca. 4 måneder gammel og at I derfor må forvente, der vil ske ændringer hen af vejen, og I kan ikke regne med, at hun vil kunne sove på faste tider endnu. Men I kan som sagt godt begynde at arbejde lige så stille på et fast ”puttemønster”, som hun vil komme til at kende efterhånden. Det kan også mange gange være en hjælp for os forældre, at vi gør det samme hver dag omkring sovetid, vi finder også en ro i denne rytme, og denne ro videregiver vi til vores lille, der skal puttes.

Det er godt, hvis du selv bevarer roen og udstråler, at du ikke er i tvivl om, at det er det bedste for din datter at sove nu. Snak lidt til hende med rolig og stille stemme og fortæl hende, at du kan se, at hun er træt, så nu skal hun putte dejligt med bamsen.

Jeg ved det er svært, når man selv er træt og bare trænger til, at hun sover NU, men der er faktisk ikke så meget andet at gøre.
De aftener, hvor du synes det er rigtig svært og oplever, at du bliver ked af det og irriteret, så tal med din mand om, at han overtager. Hjælp og støt hinanden i den periode, og aftal måske også at i skiftes til at være den der putter hende. Jeres datter kan sagtens finde ud af, at I måske også gør jeres ritual lidt forskelligt.

Du er ikke en dårlig mor, fordi din datter har en periode, hvor hun er lidt længere om at falde i søvn, end hun tidligere har været, det er almindeligt at børn kan have perioder, hvor deres sovemønster ændres. Husk også på, at man siger det tager ca. 30 minutter at falde i søvn uanset, hvad alder man har.

Prøv at tale med din sundhedsplejerske om det. Hun vil kunne berolige dig og har måske nogle gode ideer til, hvad du kan gøre.

Hvis du kommer i en mødregruppe, så prøv også at tale med de andre i gruppen om det. Jeg tror, at du vil erfare, at de andre også oplever der sker ændringer med deres børn i forhold til hvordan deres børn sover, og det er altid godt at udveksle erfaringer med andre i samme situation som en selv.

Du er en mor, der reagerer på den belastning og store udfordring det er, når man i livet udsættes for så stor en omvæltning det er at blive mor og blive en lille familie.

Jeg ønsker dig alt mulig held og lykke i tiden der kommer.

Med venlig hilsen
Charlotte Clemmensen
Psykolog og familierådgiver.
Følg med på Charlottes blog Forældreklubben ->

    a

Se også...:

Børn alene hjemme  
Børn alene hjemme
"Kan en ansvarsfuld snart 9-årig og 5½ årig ikke være alene under dynen i en halv time, når de på to minutter kan løbe over til min kæreste, som de har kendt i tre år?" ... spørger en fraskilt far
Vidste du?  
Vidste du?
At rigtig mange børn i skilsmissefamilier går alene med deres tanker, og ikke taler med nogen om, hvordan de har det ... ?
5 år - og en rigtig brokkerøv!  
5 år - og en rigtig brokkerøv!
Hvordan tackler man en 5-årigs brokkerier?, spørger en i ugens brevkasse ...
Strid om familiens kost  
Strid om familiens kost
Han vil have lov til at spise den mad han har lyst til og synes hun skal ”passe sin egen tallerken”. Hun er bekymret for hans madvaners indflydelse på deres datters spisevaner …
Vil ammes i søvn  
Vil ammes i søvn
Deres aftner går med at vugge deres 15 måneder gamle søn i søvn, som så vågner efter få timer og vil ammes, ammes og ammes ...
Hun vil bestemme legen  
Hun vil bestemme legen
Hendes datter på 4 har temperament og viljestyrke, og har så travlt med at bestemme, at andre børn ikke vil lege med hende...
9-årig dreng med attitude  
9-årig dreng med attitude
Hendes søn på 9 år er nedlandende, irriteret og hysterisk, hvilket resulterer i mange sammenstød og meget skældud ....
Mobning i pigegruppen  
Mobning i pigegruppen
Hendes 10-årige datter er havnet i en klasse, hvor pigegruppen er domineret af en enkelt pige, som driller og mobber. Hvordan hjælper man som forældre sine børn til ikke at lade sig tyrannisere?
Bange 2 årig  
Bange 2 årig
Når vores børn blive bange og forandrer adfærd, skal vi altid stoppe op og undersøge, hvad der kan ligge til grund, - skriver Charlotte Clemmensen til en bekymret mor i ugens brevkasse ...
Natteskræk  
Natteskræk
Det er ikke ualmindeligt at børn i 2-5 års alderen oplever natlige angstanfald. Til forskel fra mareridt virker barnet konfus, svær at komme i kontakt med og skriger ...
Trivsel i vuggestue  
Trivsel i vuggestue
Hendes søn på 18 mdr. er begyndt at slå sig selv og mor er bekymret for at det kan skyldes den nye vuggestue og aldersfordelingen af børn der. Læs psykolog Charlotte Clemmensens svar til de rådvilde forældre ...
Skal vi være bekymrede?  
Skal vi være bekymrede?
Deres datter på 3,5 leger meget for sig selv i børnehaven. Det bekymrer hendes forældre - også selvom hun er glad og smilende. Psykolog Charlotte Clemmensen råder ...
Bange 8-årig  
Bange 8-årig
Er det normalt for en 8-årig dreng at være bange og ked af det ved sengetid over ting som Ebola-virus, drivhuseffekten, smeltende poler og andre uhåndgribelige spørgsmål?
Grim og dårlig opførsel  
Grim og dårlig opførsel
At være en ny voksen i et barns liv kræver stor tålmodighed. Det tager altid tid at udvikle et venskab og et tillidsforhold, og her er børn ingen undtagelse. Tillid, accept og kærlighed opstår gradvist over tid med samvær og gode oplevelser ...
Rytme med spædbarnet  
Rytme med spædbarnet
Hvad gør man, når det ellers trætte lille spædbarn nægter at sove? Psykolog Charlotte Clemmensen besvarer brevkassen...
Næste >>

Tilbage | Send til en ven

 
 
NYHEDSBREV
SKIP HOP
Growingfeet.dk
Instagram