Søskende jalousi

At få en lillesøster eller lillebror er for de fleste børn en spændende oplevelse, men oplevelsen kan også sætte gang i nye og svære følelser hos det store barn. Søskendejalousi er ikke ualmindeligt, men det er ikke altid lige at få øje på. Det store barn vil som regel forsøge at skjule sine følelser, fordi barnet har en oplevelse af, at det er forkert at have den slags følelser. Derfor er det vigtigt, at forældre er opmærksomme på og anerkender, at der kan opstå situationer, hvor det store barn vil føle jalousi. For at benægte jalousi er at benægte ”en naturlov”. Følelsen af jalousi er følelser af sorg, blandet med vrede og angst. Det er følelser, der er relevante og, som skal udtrykkes og bearbejdes.

Det store barn befinder sig i et dilemma, og har brug for at forældrene kan rumme disse sider hos barnet. Hvis man som forældre tager følelserne alvorligt, hører og ser, hvad barnet siger og tør forholde sig til det, så er der en rigtig god mulighed for at skabe et godt forhold mellem søskende.

En lille konkurrent
Børn konkurrer om forældrenes kærlighed og opmærksomhed. Man kan sige, at søskendejalousi er det enkelte barns dybe ønske om at få forældrenes kærlighed. Den lille ny baby tager meget tid og kræver meget opmærksomhed, og det er næsten uundgåeligt, at det vil påvirke det store barn.
Når vi er sammen med et spædbarn, kommunikerer vi på en helt særlig måde med dem. Vi voksne ser på vores lille ny og taler et helt særligt sprog i et særligt og kærligt tonefald for at få det lille barns opmærksomhed. Når vi taler med vores større børn kommunikerer vi anderledes, og det er en ganske naturlig udvikling i vores kontaktform med vores børn. 
Vores store barn lægger mærke til den nye og anderledes nærhed vi har med den lille ny - og samtidig tager det nye familiemedlem også rent praktisk meget tid og opmærksomhed, så der er sådan set ikke noget at sige til, at det kan frembringe en jalousi hos det store barn.

En relation for livet
Men det ER en gave for barnet, når vi giver det en søskende. Der er så mange gode ting forbundet med at have en søskende. Man kan lege med dem, have det sjovt sammen, være solidariske over for de voksne med dem, man kan drille dem, løse konflikter med dem, holde af dem og nogen at opleve en barndom med og have dem at dele sine barndomsoplevelser med, når man bliver voksne, og nogle at holde sammen med i voksenlivet. At få søskende er at få en livslang relation til et andet menneske på godt og ondt.

Der er for de fleste mange rigtig gode ting forbundet med at have søskende, og jalousien er blot en del af det. Hos nogen fylder den mere - men uanset, så er storebror eller søster stolt og rigtig glad for sin lillesøster eller –bror. Håndterer vi som forældre det rigtigt, giver vi barnet mulighed for at lære at rumme denne følelse.

Anerkend barnets følelser
Der er mange ting, man kan gøre for sit store barn, for at det ikke føler sig mindre elsket og tilsidesat. At være opmærksom på og tilgodese barnets behov, og give barnet ”alenetid” med mor og far er vigtigt. Tal med barnet om, hvad det er, man som forældre oplever der sker, når barnet bliver vredt: ”Jeg kan se, du bliver vred nu, og jeg tænker på om det måske er fordi, du synes det er irriterende, at mor bruger så meget tid på lillesøster”.
Anerkend barnets følelser, og få barnet til at føle sig forstået, og fortæl at andre storebrødre og storesøstre oplever de samme følelser og også bliver vrede og irriterede engang imellem, over at mor skal bruge så meget tid med den lille med bleskift, amning osv.

Succes som storebror / storesøster
Din opgave som forældre består ikke i at fjerne det store barns følelser, men at rumme dem og turde mærke dem sammen med det store barn, uden at ville lave dem om. Det er også en god ide at snakke lidt om, hvordan man kan udtrykke sine følelser: Det er ok at være vred, men det er ikke ok f.eks. at slå, selvom man kan have lyst til det. Forældrenes vigtigste opgave er at lade barnet forstå, at man forstår barnets følelser, men samtidig vejlede barnet i, hvordan man får luft for vrede og frustrationer: ”Det er ok at være vred, og du må gerne skælde ud og være sur, men du må ikke slå eller skade andre.”
Som forældre kan vi således, gennem vejledning og anerkendelse, hjælpe det store barn til at opleve at kunne klare, at der også skal gives plads og tages hensyn til den lille, og forsikre barnet om, at hvert barn bliver set, som det individ det er.
 

Psykolog og familierådgiver Charlotte Clemmensen

Charlotte Clemmensen er Familieguidens fast tilknyttede psykolog og familierådgiver. Du kan skrive til Charlotte på brevkasse@barneguiden.dk. Hverken dit navn eller din e-mail vil blive offentliggjort - du er således helt anonym.

Profesionelt tilbyder Charlotte terapeutiske samtaler og rådgivning til enkeltpersoner, børn, unge, par og familier og har bred erfaring. Læs mere på Pyskologcc.dk og følg Charlottes blog Forældreklubben.dk.