På med cykelhjelmen

Lidt uhyggelig statistik viser, hvor vigtig cykelhjelmen er i trafikken: 

Hvert år dør ca. 30 cyklister i trafikken. 35 % pga. hovedskader. I 2010 kom mere end 3.000 cyklister på skadestue som følge af hovedskader, hvor halvdelen var med hjerne- og kranieskader, hvor halvdelen igen af disse ville være sluppet uden skader, havde de brugt en cykelhjelm.

Og vi er som forældre som regel meget påpasselige med at spænde hjelmen på de små cyklisters hoveder.  Desværre kniber det ofte, når de små bliver mere selvstændige og selvkørende i trafikken – som regel ved en 11-12-årsalderen. Det er også her, det begynder at blive ”uncool” at cykle med hjelm desværre.

Og vi kan løfte pegefingeren nok så meget, formane og  fortælle om de uhyggelige statistikker. Men i sidste ende gør børn jo bare det, som forældre gør, og ikke som de siger.

Derfor er det vigtigt selv at spænde hjelmen fast på ens eget hoved, når man cykler.  Med andre ord, vær et godt forbillede i trafikken for dine børn på et tidligt stadie. 

Lad dit barn vælge cykelhjelm

I dag findes der heldigvis et bredt udvalg af både sikre og smarte cykelhjelme, så tag endelig dit barn med ud og vælg en ny cykelhjelm. Her vil børn typisk gå efter, hvilken de fede cykelhjelme, og ved at lade dit barn vælge en sej/flot cykelhjelm, findes der nu ikke længere nogen grund til at de ikke vil bære den pga. udseendet. Snak også gerne med forhandleren om sikkerheden i hjelmen og lad dit barn prøve hjelmen, så I er sikret at pasformen ikke bliver et problem. 

Tag en snak med kammeraternes forældre

Det kan som barn være rigtigt svært at gøre det, forældrene siger, hvis det på en eller anden måde er med til at ekskludere dem fra et fællesskab. Her er cykelhjelm-politikken rigtig svær, da forældrepar jo har forskellige holdninger, og derfor bruger flere af dit barns  jævnaldrende sikkert ikke cykelhjelm. Du kan derfor med fordel tage en snak med vennernes forældre om, hvorvidt man ikke burde indføre en konsekvent cykelhjelms-politik indtil en vis alder, så ingen føler sig udenfor eller presset til ikke at bruge cykelhjelm. Alternativt kan man måske få et udvalg på skolen til at indføre en regel om cykelhjelm-påbud.

Det er trods alt menneskeliv, det handler om og ikke, om frisuren nu bliver ødelagt af ”låget”.

 

Mere om: