Øv julesalmerne med børnene

Det er hyggeligt at gå og øve julesange i december og mægtigt tilfredsstillende, at kunne synge lidt mere end første vers, når det bliver tid til at danse om træet. Skuespiller og sangpædagog Klaus Møller kommer her med gode råd, og lover at med lidt forberedelse og øvelse kan julesangene og salmerne let blive til en meget fin oplevelse - både for børn og voksne, lover han.

"Øv jer på julesange og salmer med børnene - de vil elske det!, opfordrer sangpædagogen. "Mange familier synes, det er svært at få julesangene til at fungere, og så bliver det med at synge sammen om juletræet noget, der bare skal overstås. Mange synes ikke, at de synger godt nok og teksterne sidder måske heller ikke helt fast - de bruges jo kun den ene gang om året."

Her får du Klaus Møllers enkle råd til, hvordan hele familien kan komme til at nyde at synge julens sange og salmer i år:

  1. Øv julesange og salmer med dine børn hele december (de vil elske det!). Vælg 3-5 sange, som I ved, I vil synge juleaften. Og vælg så de vers ud, som I helst vil synge
  2. Hvis I har tid, så lær nogle vers UDENAD fra de sange I skal synge juleaften. Det er meget lettere at synge, hvis man kan teksterne udenad.
  3. Hvis I ikke når at lære nogle sange udenad så husk at printe teksterne, inden I skal igang med at danse om juletræet.
  4. Giv evt. jeres gæster besked om, hvilke sange I gerne vil synge juleaften, så de også kan forberede sig.
  5. Overvej evt. om I skal skifte nogle af de traditionelle danske julesalmer og sange ud med en engelsk julesang. I dag lytter vi meget til engelske julesang, så de betyder måske mere for os end nogle af de danske. Især, hvis man har større børn eller teenagere, kan det være en god idé at høre, hvilke engelske sange de måske gerne vil synge. Og derved inspirere de større børn til at deltage i sangen.
  6. Hvis I synger en julesalme, så prøv evt. bare at stå omkring træet i stedet for at gå rundt. Det kan give en helt anden og mere højtidelig stemning.
  7. Prøv at fordele versene i de forskellige sange mellem kvindestemmer og mandsstemmer, så kan man lettere skifte toneleje, og både kvinder og mænd kan få lov at synge i et leje, der passer til dem.
  8. Lad evt også børnene synge et vers eller to alene. Lyt godt til, hvilket toneleje børnene vælger at synge i. Voksne vil ofte vælge et toneleje, der er for dybt i forhold til børnestemmer.

 

Det kan godt være, at vi ikke alle synger lige godt, men med lidt træning kan alle blive bedre - selv sangere og skuespillere, - for hvem stemmen er afgørende- , træner deres stemme og sang.
 

GLÆDELIG JUL !

Mere om: