Hvad er en god jul?

December ender ofte med ikke at blive helt så hyggelig, fordi vi tæsker pligtopfyldende rundt mellem gøremål og arrangementer. Gør op med dig selv, hvad der er en god jul for dig og dine, og planlæg! 

Først og fremmest gælder det om at definere, hvad en dejlig jul er for dig? Er det at have tid til at bage småkager med børnene? Eller er julens højdepunkt at deltage i de vilde julefrokoster? Glæder du dig allerede nu til at høre julekoncerter, eller skal du en tur i skoven og fælde et juletræ, før du rigtig kan komme i julestemning? Måske ønsker du allermest bare at have fred og ro til at læse en god bog, eller måske ville du nyde at have ekstra god tid til at julepynte derhjemme? Prøv at mærke efter, hvad der for dig er aller vigtigst.

Her får du en stribe praktiske fif til, hvordan du kan planlægge og prioritere julens gøremål, så du også selv får lejlighed til at nyde den. 

Overblik
Tag dig allerede nu tid til at få overblik. Enten alene eller sammen med din partner. Lav dig en god kop kaffe eller te, og sæt dig et rart sted med blog og blyant. Træk vejret helt ned i maven. Hvordan ønsker du, at julen skal være i år? Skriv det hele ned i stikord. Undgå ord som “perfekt” - ordet er i sig selv en stressfaktor. Julen kan sagtens være dejlig og tilfredsstillende uden at være perfekt.

Hvilke opgaver og gøremål skal klares? Er der noget, I aldrig når, men som du gerne vil indføre? Hvem skal besøges? Hvad skal forberedes? Hvilke traditioner skal være en del af denne jul? Der vil formentlig være både ting, du rigtig gerne vil, og ting, du bare ikke kan komme udenom.

Når du på et tidspunkt har lavet listen, er der pludselig overblik. Det er i sig selv afstressende for maskinen på øverste etage. Men læg også lige hånden på hjertet. Bliver din jul hyggelig med dit nuværende ambitionsniveau? Hvad er du nødt til? Og hvad vil du på ingen måde undvære? Hvad kan udelades?

Planlægning
Hvis listen er lang - det er den sikkert - skal den kortes ned. Vær realistisk i din planlægning. Måske behøver du ikke sætte flere dage af til produktion af hjemmelavet konfekt og kager. Skal alting død og pine være hjemmelavet? Du kender dig selv og ved hvor meget, det tærer på netop din energi at stå flere timer i et køkken. Måske var energien bedre givet ud i selskab med familien? Og hvad med julepynten? Eller de håndskrevne kort? Nogle aktiviteter kan godt sorteres fra eller begrænses.

Fat nu din kalender. Du skal nu have styr på, hvordan december skal forløbe!
Du har taget stilling til hvert enkelt arrangement og gøremål og kan derfor indskrive dem, der har overlevet din sortering. Hvornår skal der for eksempel handles julegaver? Få også de små ting med, så du er sikker på at nå dem.

Det er vigtigt, at du også afsætter tid til afslapning. Du ved, du får brug for den, så planlæg også dage, hvor der ikke er noget på programmet.

Hvis du synes, det er svært at få opgavernes rækkefølge på plads i kalenderen, kan det være en hjælp i stedet at arbejde dig baglæns gennem kalenderen. Start med den 24. december eller måske 1. januar? Tilføj eventuelt deadlines undervejs.

Tip! I stedet for at bruge din egen kalender, kan du også oprette en kalenderside for december på Kalendersiden.dk. Den kan du printe og hænge op på køleskabet, så du - og hele familien - har et godt overblik.

Du har nu en konkret og overskuelig plan for december. Når du først ved, hvad der skal foregå, er det langt nemmere at sige nej til nye og flere aktiviteter. Du har tydeliggjort for dig selv, hvornår dagene er optaget, og ikke mindst, hvornår dagene er dine.

Hav nu en dejlig jul - og nyd den!

Mere om: 

Katrine Nielsen

Katrine Nielsen er journalist, blogger og mor til lille Bastian.

Katrine tester løbende produkter og skriver personlige anmeldelser til Barneguidens læsere, når hun altså ikke bager og laver mad og sørger for lækkerier til alle os andre på sin blog Katten & Sækken.