Glutenfri grøntsagsboller

Fra kogebogen Green Kitchen derhjemme får du her opskriften på glutenfri grøntsagsboller.

Opskriften er en god introduktion til glutenfri brødbagning. Bollerne er rigtig nemme at lave og indeholder hverken æg, smør, nødder eller gær (og derfor skal de heller ikke æltes eller have tid til at hæve). De smager af grøntsager, og når de bages korrekt, får de en sprød skorpe og en blød krumme uden at smuldre, som så mange andre glutenfri brød har en tendens til. Det skylles loppefrøskallerne, som indeholder fibre, der binder brødet sammen – de er i øvrigt også rigtig gode for fordøjelsen. 

Det skal du bruge til 12 boller
Forberedelse + tilberedning: 30 minutter + 1 times bagning

3 spsk loppefrøskaller eller 2 spsk loppefrøskalpulver
5 dl. vand eller planebaseret mælk efter eget valg
2 spsk. ekstra jomfruolivenolie
1 tsk havsalt
110 g havregryn
120 g boghvedemel
140 g rismel + ekstra til drys
1 1/2 tsk bagepulver

Grøntsagsfyld
Valg 1:
1 gulerod + 1 pastinak, revne (150 g).
Valg 2: 70 g frisk spinat, hakket + 1 moden bana, most.
Valg 3: 1-2 rødbeder, skrællet og revet (130 g) + 4 bløde dadler, uden sten og most

Frøpynt
Ekstra jomfru olivenolie (til pensling)
35 g frø efter eget valg

Sådan gør du
Varm ovnen op til 190° og læg bagepapir på en bageplade. 

Kom loppefrøskaller og vand eller mælk i en skål, rør rundt og stil det til side, til det bliver sejt og geléagtigt. Pisk kraftigt for at indarbejde så meget luft som muligt. 

Kom det valgte grøntsagsfyld i skålen sammen med olie og salt og rør rundt. Vend havregryn, mel og bagepulver i og saml blandingen til en klistret dej, inden den formes til en 'rulle'. Del dejen i 12 stykker og form dem til boller med fugtige hænder. Læg dem på bagepladen, pensl med olie, drys med frø og bag dem i 40-60 minutter*, til de får en gylden skorpe og virker faste. 

Tag bollerne ud af ovnen og lad dem køle lidt af, inden de flækkes. Server dem lune fyldt med smør, nøddesmør eller most avocado. Opbevar bollerne ved stuetemperatur i en brødkasse eller indpakkede. De holder sig friske et par dage. Alternativt kan de flækkes og fryses ned. 

TIP: Loppefrøskaller er glutenfri og fås i velassorterede supermarkeder, helseostforretninger og online. Og hvis du ikke kan få bløde dadler, kan de tørrede lægges i vand i 20 minutter.

OBS: Bagetiden kan variere en del afhængigt af bollernes størrelse, og hvor mange plader du bager på en gang.