Babynavne: Det må dit barn ikke hedde

I nogle lande, må man godt navngive eller døbe sit barn Ikea, men ikke i Sverige, hvor man til gengæld godt må hedde Lucifer, men det må man slet ikke i Tyskland. 

Der er inspiration og mode i navne alt efter, hvilken tid og hvilke personer, som er populære lige nu. Således eksploderede antallet af piger, som skulle hedde Mary efter Kronprinsen giftede sig med den elegante australske kvinde, og da de fik deres ældste datter Isabella, ja – så blev det også et meget populært pigenavn. 

I den modsatte kategori er der eksempelvis kun én eneste dreng herhjemme, som er blevet døbt / navngivet Adolf i tiden efter Anden Verdenskrig. Et ellers yderst populært navn før den krig.

Her er 12 navne, som er mere til eftertænksomhed end inspiration, - håber vi.

1) Lucifer

I 2017 gik de tyske myndigheder ind og forbød et forældrepar at døbe deres barn Lucifer. Landet er ellers large med navne, men lige her kom barnets tarv altså i første række, da man mener, at blive opkaldt efter djævelen selv, vil give barnet problemer på sigt. I New Zealand og Island må man heller ikke kalde sit barn Lucifer, men i USA blev 26 børn døbt dette navn i 2018.

 

2) Nutella

For nogle år siden ville et italiensk forældrepar kalde deres datter Nutella, men her blev der også grebet ind. Forældrene lagde sag an mod myndighederne, men da de ikke mødte op i retten, bestemte dommeren sig for, at barnet så skulle hedde Ella. ”Nutella er et registreret varemærke på noget, man smører på et brød og aldeles ikke et passende navn for en lille pige”, lød den fornuftige begrundelse.

 

3) Ikea

Møbelgiganten er populær over hele verden, men at opkalde sit barn efter møbelkæden? Det ville et forældrepar i Sverige, som åbenbart var store fans af varehuset, men her sagde man også stop. De skulle være taget til USA i stedet, hvor mange børn – både drenge og piger – bærer navnet Ikea. 

 

4) Messiah (på dansk Messias)

I New Zealand har man nægtet det meget guddommelige navn Messiah, og i USA kunne man indtil for nylig heller ikke opkalde sit barn efter denne ”jobbeskrivelse” (Frelseren) i både jødedommen, islam og den kristne tro. Men efter flere appelsager i Guds eget land (!) er det nu lovligt at kalde både sine sønner og døtre for Messiah. Således blev hele 1.983 nyfødte børn døbt således i USA. Ud af dem var 33 piger.

 

5) Robocop

Her burde forældrene nok lige have udvist noget mere modenhed, og de fik da også i 2014 et rungende nej af de mexicanske myndigheder til at lade deres søn blive opkaldt efter en halv robot/ halvt menneske fra en B-film.

 

6) Prince William

Man kan ikke gøre for, at man er lidt kongelig, men det skal barnet jo ikke lide under, så retten i den franske by Perpignan sagde nej til dette ønske fra forældrene.

 

7) Facebook

I Mexico sagde de nej til at opkalde sit barn efter Mark Zuckerbergs sociale medie, men i Egypten var det ok, da en far bad om at få lov at kalde sin datter Facebook. Det var som en cadeau til mediet, som havde hjulpet landet så meget, lød hans begrundelse.

 

8) Anal

Hvordan man overhovedet kan byde sine børn det, men ikke desto mindre, så var det et ønske fra et spansk forældrepar som mellemnavn til deres lille guldklump. Det blev heldigvis også nægtet dem.

 

9) Linda

Er et navn man hører over hele verden, men ikke i Saudi Arabien, hvor det er forbudt at navngive sine døtre med dette navn baseret på, at ”det bryder med vores sociale traditioner i landet” – hvordan det så lige skal forstås.

 

10) Hermoine

Er forbudt i Mexico, selv om også ”Harry Potter”-universet er populært der. Nord for grænsen i USA blev 79 piger døbt Hermoine i 2018.

 

11) Pluto

Om det er en planet eller Mickey Mouse’s hund, man gerne vil opkalde sit barn efter, er det i hvert fald forbudt herhjemme. Så må man vælge mellem de mere end 7.000 andre navne, som er tilladt at kalde sit barn i Danmark. I Island har de kun ca. halvdelen af navne til rådighed.

 

12) Jihad

Frankrig har flere gange forbudt forældre at give deres børn navnet Jihad. Men i det åbenbart mere liberale USA fik 26 drenge det navn i 2018.